Padaju cene akcija na evropskim berzama

Wall Street beleži rast vrednosti berzanskih indeksa

BerzaNovacSvetVesti

20.4.2022 11:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Wall Street beleži rast vrednosti berzanskih indeksa Wall Street beleži rast vrednosti berzanskih indeksa
Berzanski indeksi skočili suviše od jedan odsto jer su ulagače ohrabrili kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija koji su se pokazali boljim nego što se... Wall Street beleži rast vrednosti berzanskih indeksa

Berzanski indeksi skočili suviše od jedan odsto jer su ulagače ohrabrili kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija koji su se pokazali boljim nego što se očekivalo, kao i umirujuće poruke iz američke centralne banke.

Dow Jones indeks porastao je 499 bodova ili 1,45 odsto, na 34.911 bodova, dok je S&P 500 zabeležio rast od 1,61 odsto, na 4.462 poena, a Nasdaq indeks od 2,15 odsto, na 13.619 bodova, prenosi crnogorska agencija Mina.

Ovo je najveći dnevni skok indeksa u više od mesec dana. Do njega je doveo rast cena akcija u deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

Pad je zabeležen samo u naftnom sektoru, i to za jedan odsto. On je uzrokovan cenama nafte koje su pale više od pet odsto nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio procenu rasta svetske ekonomije u ovoj godini sa 4,4 na 3,6 odsto i upozorio na rizike od visoke inflacije.

Od 49 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih 79,6 odsto ostvarilo je u prvom tromesečju veću zaradu nego što se očekivalo. Do sada je uglavnom bip slučaj da očekivanja premaši 66 odsto.

Zahvaljujući dobrim kvartalnim rezultatima, kao i povećanju dividende, cena akcija kompanije Johnson & Johnson porasla je više od tri odsto i tako dostigla rekordni nivo.

Akcije kompanije IBM poskupele su 2,4 odsto u redovnom trgovanju, a u produženom, nakon zatvaranja tržišta i objave finansijskih rezultata, dodatnih 1,8 odsto.

U redovnom trgovanju poskupele su za više od tri odsto i akcije platforme Netflix, koje su potom, u produženom trgovanju, izgubile više od 20 odsto vrednosti jer je ta kompanija u prvom kvartalu zabeležila prvi pad broja pretplatnika u više od deset godina.

Kako su u fokusu poslovni rezultati, izjava predsednika ogranka Federalnih rezervi u Sent Luisu Džejmsa Bularda (James Bullard), da bi kamatne stope do kraja godine trebalo povećati na 3,5 odsto jer je, kako kaže, inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama previsoka, ostala je u drugom planu.

Posljednjih nedelja tržište je pod pritiskom zbog visoke inflacije u SAD i bojazni da će Federalne rezerve povećati ključne kamatne stope agresivnije nego što se očekivalo.

Na evropskim berzama cene akcija su pale. Londonski FTSE indeks spustio se za 0,2 odsto, na 7.601 bod, dok je frankfurtski DAX niži 0,07 odsto, na 14.153 poena, a pariski CAC 0,83 odsto, na 6.534 boda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...