Ulagači obeshrabreni najavom agresivnije monetarne politike Federalnih Rezervi i sukobom u Ukrajini

Cene akcija na američkim berzama i dalje padaju

BerzaNovacVesti

13.4.2022 11:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene akcija na američkim berzama i dalje padaju Cene akcija na američkim berzama i dalje padaju
Cene akcija na američkim berzama beleže pad treći dan zaredom, jer je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama dostigla novu najvišu vrednost u više od... Cene akcija na američkim berzama i dalje padaju

Cene akcija na američkim berzama beleže pad treći dan zaredom, jer je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama dostigla novu najvišu vrednost u više od 40 godina.

Dow Jones indeks je niži za 0,26 odsto, pa je trenutno na nivou od 34.220 bodova, dok je S&P 500 pao 0,34 odsto, na 4.397 poena. Nasdaq indeks beleži pad od 0,3 odsto, na 13.371 bod, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

U prvom delu trgovanja indeksi su bili u pozitivnom području, i to više od jedan odsto, jer je tržište pokušavalo da nadoknadi gubitke od prethodnih dana. Međutim, u drugom delu trgovanja skliznuli su u negativno područje, jer se među ulagačima raste bojazan od agresivnog zaoštravanja monetarne politike koju sprovode Federalne rezerve.

Ulagače je zabrinula i guvernerka Federalnih Rezervi Lael Brejnard (Lael Brainard), koja je izjavila da podaci ukazuju na to da centralna banka treba ekspeditivno da krene u borbu protiv visoke inflacije.

Zapisnik s nedavne sednice američke centralne banke pokazao je da bi se mogla zaređati agresivna povećanja kamata na sednicama narednih meseci, kao i da je postignut načelni dogovor da bi bilanse, koji su u borbi s korona krizom narasli za nekoliko hiljada milijardi dolara, trebalo da se smanjuju za 95 milijardi dolara mesečno.

U fokusu ulagača ove nedelje biće i poslovni rezultati američkih kompanija, jer počinje sezona objave kvartalnih izveštaja.

U anketi koju je sproveo Reuters analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromesečju porasle oko šest odsto u odnosu na isti period prošle godine. Bilo bi to značajno usporavanje rasta zarada, s obzirom da su u prethodnom kvartalu porasle više od 30 odsto na godišnjem nivou.

Na evropskim bezama cene akcija su takođe pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,55 odsto, na 7.576 bodova, dok je frankfurtski DAX niži za 0,48 odsto, na nivou od 14.124 poena, a pariski CAC 0,28 odsto na 6.537 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...