Investitori čekaju poslovne rezultate kompanija iz SAD

Oštar pad berzanskih cena pred objavu izveštaja američke centralne banke

BerzaVesti

12.4.2022 10:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Oštar pad berzanskih cena pred objavu izveštaja američke centralne banke Oštar pad berzanskih cena pred objavu izveštaja američke centralne banke
Wall Street beleži oštar pad cena akcija, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog prinosa na obveznice koji je počeo da raste pred objavljivanje... Oštar pad berzanskih cena pred objavu izveštaja američke centralne banke

Wall Street beleži oštar pad cena akcija, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog prinosa na obveznice koji je počeo da raste pred objavljivanje izveštaja o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama, koji bi mogao značajno da utiče na kretanje tržišta.

Dow Jones indeks je pao za 1,16 odsto na 34.308 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,69 odsto na 4.412 bodova, a Nasdaq indeks 2,18 odsto na 13.411 bodova, prenosi novinska agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Najviše su pale cene akcije u tehnološkom sektoru.

„Poslednjih meseci vide se dve vrste prodaja. Ukoliko rastu prinosi na obveznice, to najviše negativno utiče na tehnološke i druge sektore zasnovane na rastu. Tu je i druga vrsta prodaja, kada podaci ukažu na usporavanje rasta privrede, što loše utiče na energetski i rudarski sektor. U ponedeljak smo videli obe vrste“, izjavio je predsednik investicione kompanije Chase Investment Counsel Piter Tuz (Peter Tuz).

Prinosi na američke desetogodišnje obveznice kreću se blizu najviših nivoa u tri godine, jer se zbog visoke inflacije očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa američke centralne banke.

Procenjuje se da su potrošačke cene u Sjedinjenim Američkim Državama skočile 8,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što bi bila najviša stopa inflacije od 1981. godine.

„Sva je pažnja usmerena na brojke o inflaciji, koja će verovatno biti najviša u 40 godina, što bi moglo navesti Fed na veće i učestalije povećanje kamata“, rekao je Tuz.

Zapisnik s nedavne sednice američke centralne banke pokazao je da bi se agresivna povećanja kamata mogla nastaviti i u narednim mesecima. Zapisnik je pokazao i da je postignut načelni dogovor da bi bilansi Feda, koji su u toku korona krize značajno narasli, trebalo da se smanjuju 95 milijardi dolara mesečno.

Sve to pokazuje da je Fed spreman za agresivniji napad na inflaciju nego što se očekivalo, a zaoštravanje monetarne politike moglo bi znatno usporiti rast najveće svetske ekonomije, pa čak i izazvati recesiju.

Ulagači su u defanzivi i zbog rata u Ukrajini, koja tvrdi da Rusija priprema novu ofanzivu, uprkos mirovnim pregovorima.

Ove nedelje u fokusu ulagača će biti i poslovni rezultati američkih kompanija, jer počinje sezona objave kvartalnih izveštaja.

Analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromesečju porasle oko šest odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

To bi ukazivalo na značajno usporavanje rasta zarada, s obzirom da su u prethodnom kvartalu porasle više od 30 odsto na godišnjem nivou.

I na većini evropskih berzi cene akcija su u ponedeljak pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,67 odsto na 7.618 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,64 odsto na 14.192 boda. Pariski CAC porastao je 0,12 odsto, na 6.555 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...