Zahvaljujući rastu cena akcija tehnoloških giganata

Blagi rast berzanskih indeksa na Wall Streetu

BerzaEUNovacSvetU fokusuVesti

8.4.2022 10:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Blagi rast berzanskih indeksa na Wall Streetu Blagi rast berzanskih indeksa na Wall Streetu
Berzanski indeksi na Wall Streetu u četvrtak su blago porasli, nakon dva dana znatnog pada, a trgovalo se oprezno jer se ulagači plaše da... Blagi rast berzanskih indeksa na Wall Streetu

Berzanski indeksi na Wall Streetu u četvrtak su blago porasli, nakon dva dana znatnog pada, a trgovalo se oprezno jer se ulagači plaše da će američka centralna banka u borbi s inflacijom biti agresivnija nego što se očekivalo.

Dow Jones je ojačao 0,25 odsto na 34.583 boda, dok je S&P 500 porastao 0,43 odsto na 4.500 bodova, a Nasdaq indeks 0,06 odsto na 13.897 bodova, prenosi Mina pozivajući se na Hrportfolio.

Veći deo trgovanja indeksi su proveli u negativnom području, a tek su pred sam kraj ušli u pozitivno, zahvaljujući rastu cena akcija tehnoloških divova, kao što su Tesla i Microsoft, te farmaceutske kompanije Pfizer.

Ulagači su oprezni, jer iz američke centralne banke stižu signali da će agresivno zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbila inflaciju, koja se poslednjih meseci kreće na najvišim nivoima u 40 godina.

U martu je FED povećao ključne kamatne stope prvi put od 2018. godine, 0,25 procentnih bodova, a već u maju verovatno će ih povećati dodatnih 0,5 procentnih bodova.

Zapisnik s nedavne sednice FED-a pokazao je da bi mogla da se nastave agresivna povećanja kamata na sednicama idućih meseci, kao i da je postignut načelni dogovor da bi se FED-ovi bilansi, koji su u borbi s korona krizom nabujali za nekoliko hiljada milijardi dolara, trebalo smanjivati za 95 milijardi dolara mesečno, piše agencija Mina.

Sve to pokazuje da je FED spreman za agresivniji napad na inflaciju nego što se očekivalo, a zaoštravanje monetarne politike moglo bi znatno da uspori rast najveće svetske ekonomije, pa čak, plaše se ulagači, izazvati recesiju.

Ulagači su u defanzivi i zbog rata u Ukrajini i novih sankcija Zapada protiv Rusije zbog optužbi za ratni zločin nad Ukrajincima.

I na evropskim berzama u četvrtak se trgovalo oprezno, pri čemu su cene akcija zbirno pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,47 odsto na 7.551 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,52 odsto na 14.078 bodova, a pariski CAC 0,57 odsto na 6.461 bod.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...