da li će centralna banka naglo povećati kamate?

Novi napadi Rusije na Ukrajinu obaraju vrednost akcija na Wall Streetu

BerzaNovacSvetVesti

1.4.2022 09:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Novi napadi Rusije na Ukrajinu obaraju vrednost akcija na Wall Streetu Novi napadi Rusije na Ukrajinu obaraju vrednost akcija na Wall Streetu
Na Wall Streetu su cene deonica pale drugi dan zaredom jer se nastavljaju napadi Rusije na Ukrajinu i zbog toga što u Sjedinjenim Američkim... Novi napadi Rusije na Ukrajinu obaraju vrednost akcija na Wall Streetu

Na Wall Streetu su cene deonica pale drugi dan zaredom jer se nastavljaju napadi Rusije na Ukrajinu i zbog toga što u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) jačaju inflacioni pritisci, što bi moglo navesti centralnu banku na agresivno povećanje kamata.

Dow Jones je u četvrtak oslabio 550 bodova ili 1,56 odsto, na 34.678 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,57 odsto, na 4.530 poena, a Nasdaq indeks 1,54 odsto, na 14.220 bodova, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Početkom nedelje ti indeksi su snažno porasli, zahvaljujući optimizmu ulagača nakon vesti da je u mirovnim pregovorima Rusija obećala da će drastično smanjiti vojne operacije oko Kijeva, a Ukrajina predložila neutralni status.

Međutim, rat u Ukrajini se nastavlja, a ulagače je uznemirila i pretnja ruskog predsjednika Vladimira Putina da će prekinuti isporuke gasa evropskim zemljama, ako ih neće plaćati u rubljama.

Bela kuća uvela je nove sankcije Rusiji i najavila dosad najveću prodaju nafte iz strateških rezervi kako bi sprečila dalji rast cene nafte.

Snažan rast cena nafte, ali i drugih sirovina od početka rata u Ukrajini podržava jačanje inflacionih pritisaka.

I u četvrtak objavljeni podaci potvrdili su da se u SAD inflacija kreće na najvišim nivoima u proteklih 40 godina.

Prema indeksu cena proizvoda za ličnu potrošnju, inflacija, bez cena hrane i energije, dostigla je u februaru 5,4 odsto na godišnjem nivou, a sa cenama energije i hrane 6,4 odsto.

Kako bi suzbila inflaciju, nedavno su Federalne rezerve (Fed) povećale ključne kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u maju mogla bi ih povećati daljih 0,5 postotnih bodova.

Ulagači se plaše da će tempo povećanja kamata biti čak i agresivniji nego što se očekivalo.

Uprkos padu posljednja dva dana, najvažniji indeksi na Wall Streetu skočili su u martu više od četiri odsto.

Međutim, u celom prvom tromesečju zabeležili su najveći kvartalni pad od prvog tromesečja 2020. godine, kada je tržišta uzdrmalo izbijanje korona krize.

Tako je u proteklom kvartalu Dow Jones pao 4,6 odsto, S&P 500 4,9, a Nasdaq indeks čak deset odsto.

I na evropskim berzama cene akcija su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,83 odsto, na 7.515 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,31 odsto, na 14.414 bodova, a pariski CAC 1,21 odsto, na 6.659 bodova.

  • GOCA BG

    1.4.2022 #1 Author

    Toga ce jos biti,nestabilna je situacija..

    Odgovori

  • MARA

    2.4.2022 #2 Author

    Verovatno ce i nastaviti da pada cena akcija.

    Odgovori

  • LUKA

    2.4.2022 #4 Author

    Situacija je losa

    Odgovori

  • VANJA

    2.4.2022 #5 Author

    To je samo pocetak tek ce da pada cena!

    Odgovori

  • TINA

    2.4.2022 #6 Author

    Razliciti faktori uticu na cenu akcija, pogotovo sada

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...