prinosi na američke desetogodišnje obveznice dostigli najvišu vrednost u četiri godine

Wall Street zabeležio blagi pad indeksa, čekaju se kompanijski izveštaji

BerzaNovacSrbijaVesti

19.4.2022 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Wall Street zabeležio blagi pad indeksa, čekaju se kompanijski izveštaji Wall Street zabeležio blagi pad indeksa, čekaju se kompanijski izveštaji
Wall Street je tokom prvog trgovačkog dana ove nedelje zabeležio blagi pad berzanskih indeksa, jer ulagače zabrinjava rast prinosa na obveznice dok čekaju kvartalne... Wall Street zabeležio blagi pad indeksa, čekaju se kompanijski izveštaji

Wall Street je tokom prvog trgovačkog dana ove nedelje zabeležio blagi pad berzanskih indeksa, jer ulagače zabrinjava rast prinosa na obveznice dok čekaju kvartalne poslovne izveštaje niza velikih kompanija koji bi mogli usmeriti tržište.

Indeks Dow Jones oslabio je 0,11 odsto na 34.411 bodova, dok je S&P 500 skliznuo neznatno na 4.391 poen, a Nasdaq indeks 0,14 odsto na 13.332 boda, prenosi Mina.

Na najvećoj svetskoj berzi i dalje vlada nestabilnost, kao i prethodnih sedmica, što je najviše posledica očekivanja da će američka centralna banka, Federalne rezerve, zbog visoke inflacije agresivno povećati kamatne stope. Zbog toga su u ponedeljak prinosi na desetogodišnje obveznice u jednom trenutku dostigli 2,88 odsto, najvišu vrednost od kraja 2018. godine.

To ne ide u prilog tehnološkom i drugim sektorima temeljenim na rastu jer bi više kamatne stope mogle naštetiti njihovim budućim zaradama.

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcije su pale.

Među retkim dobitnicima bio je bankarski sektor, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima Bank of America, što je podiglo cenu te, ali i akcija većine ostalih banaka.

Porasle su i cene akcija u energetskom sektoru, jer su u ponedeljak na svetskim tržištima porasle cene nafte.

Narednih dana u fokusu ulagača biće finansijski rezultati kompanija, koji bi mogli pokazati kako su visoka inflacija i rat u Ukrajini uticali na njihovo poslovanje. Tako se, između ostalog, očekuju kvartalni izveštaji kompanija Netflix, Tesla, Johnson & Johnson i IBM.

„Tržište traži neki smer. Hoće li ga usmeriti poslovni rezultati? Možda, mada sveobuhvatniji činioci biće i dalje pitanje šta će Fed preduzeti u vezi sa kamatama i inflacijom i kako će na kinesku privredu uticati politika nulte tolerancije korona virusa“, rekao je portfelj menadžer u firmi Natixis Investment Managers, Džek Janašijevič (Jack Janasiewicz).

Poslednjih nedelja tržište je pod pritiskom zbog visoke inflacije u Sjedinjenim Američkim Državama i straha da će Fed povećati ključne kamatne stope agresivnije nego što se očekivalo.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim vrednostima u 40 godina, Fed je na sednici u martu povećao kamate prvi put od 2018. godine, za 0,25 procentnih poena, a već u maju verovatno će ih povećati za dodatnih 0,5 procentnih poena.

Na evropskim berzama se, zbog uskršnjih praznika, u ponedeljak nije radilo.

  • VERA

    19.4.2022 #1 Author

    Sada ih treba prodati, posle gornjeg pika ide pad vrednosti obveznica. Naravno ko ih ima 🙂

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...