Poskupljenje u kriznom trenutku

Zlato kao zaštita od inflacije

BerzaNovacSvetVesti

19.4.2022 08:59 Autor: Vladimir Jokanović 4

Zlato kao zaštita od inflacije Zlato kao zaštita od inflacije
Cene zlata stabilizovale su se u utorak nakon što su se prethodnog dana približile psihološkoj granici od 2.000 dolara po unci (31,1 gram). Cene... Zlato kao zaštita od inflacije

Cene zlata stabilizovale su se u utorak nakon što su se prethodnog dana približile psihološkoj granici od 2.000 dolara po unci (31,1 gram). Cene su oslabile nakon što je oslabio pritisak na vrednost američkog dolara koji je bio na najvišoj vrednosti u poslednje dve godine.

U ponedeljak je cena zlata porasla na 1.998,10 dolara po unci, što je bio najviši nivo od sredine marta, jer su ukrajinska kriza i zabrinutost zbog inflacije povećali potražnju za zlatom, prenosi Economic Times. U međuvremenu, cena zlata spustila se ispod 1.980 dolara za uncu.

Izvor: Goldprice.org

Vrednost dolara je ostala blizu dvogodišnjeg maksimuma, jer su se investitori pripremali za višestruko povećanje kamatne stope, koje je nagovestio FED. Inflacija u SAD je „previše visoka“, rekao je u ponedeljak Džejms Bulard (James Bullard) predsednik FED za Sent Luis, koji predlaže povećanje kamate za 3,5 odsto do kraja godine.

Rizik od inflacije trebalo bi da održi visoku cenu zlata, ocenjuju analitičari, a sve veća verovatnoća embarga Evropske unije na ruski gas mogla bi da dovede do toga da inflacija ostane visoka, što bi podržalo potražnju za zlatom kao zaštitom od inflacije, prenosi FXStreet.

 • TINA

  19.4.2022 #1 Author

  Izgleda da je zlato najbolja investicija

  Odgovori

 • GOCA BG

  19.4.2022 #2 Author

  Kad je kriza uvek je zlato najbolja opcija…

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  20.4.2022 #3 Author

  zlato je uvek najsigurnija investicija. pogotovo u vremenu krize

  Odgovori

 • STRAHINJA

  24.4.2022 #4 Author

  Za drzave da, koja je alternativa gradjanima u ovim slucaku.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...