Ulagači zabrinuti jer mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine napreduju sporije nego što se očekivalo

Rastu cene zlata, srebra, platine, paladijuma i bakra

BerzaInvesticijeNovacVesti

4.4.2022 17:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Rastu cene zlata, srebra, platine, paladijuma i bakra Rastu cene zlata, srebra, platine, paladijuma i bakra
Na berzama metala se trguje se oprezno, ali uz dozu optimizma, uzimajući u obzir da su šira tržišta imala dan bez većih rizika, što... Rastu cene zlata, srebra, platine, paladijuma i bakra

Na berzama metala se trguje se oprezno, ali uz dozu optimizma, uzimajući u obzir da su šira tržišta imala dan bez većih rizika, što je dalje dovelo do rasta cena zlata, srebra, bakra, platine i paladijuma.

Uzimajući u obzir da mirovni pregovori između Rusije i Ukrajine napreduju sporije nego što se očekivalo, zabrinutost ulagača dovela je do obnove interesovanja za plemenite metale i drugu imovinu koja predstavlja sigurno utočište za investitore. Ulagači su skeptični kada je u pitanju obećanje Rusije da povuče trupe iz Kijeva i Černihiva, piše Capital.com.

Na pređašnjem trgovanju je takođe zabeležen i rast prinosa američkih obveznica, što ukazuje na recesiju i dovodi do bojazni od stagflacije, uzimajući u obzir da stopa inflacije nastavlja da raste.

Na jutarnjem trgovanju na Londonskoj berzi metala vrednost zlata je porasla za 0,15 odsto, do nivoa od 1.927,28 dolara po unci. To je blagi oporavak u odnosu na pad od 1,7 odsto, koliko je zabeleženo prošle nedelje nakon što je najavljeno da će Federalne rezerve, američka centralna banka, povećati kamatne stope za 0,50 procentnih poena u maju.

Cena srebra je porasla za 0,34 odsto, pa se trgovalo po ceni 24,69 dolara, nakon najnižeg pada u četiri nedelje od 10 odsto. Razlog ovako niske cene je okretanje ulagača ka rizičnijim sredstvima u nadi da se rusko-ukrajinski sukob privodi kraju.

Vrednost platine je porasla za 0,20 odsto, pa se sada trguje po ceni od 987,43 dolara po unci, a paladijum beleži rast od 2,76 odsto i prodaje se za 2.330 dolara po unci. Bakar beleži napredak od 0,53 odsto i trenutna cena mu je 10,25 dolara po kilogramu.

  • SNEZANA

    4.4.2022 #1 Author

    Trebace tu vremena I vremena da prodje.

    Odgovori

  • STEFAN

    4.4.2022 #2 Author

    Nazalost ovo smo ocekivali

    Odgovori

  • SANJA

    4.4.2022 #3 Author

    Zlatu uvek poraste cena u abnormalnim kolicinama pre neke krize,jer tada svi ga kupuju,a zlato ne moze da“propadne“kao sto moze valuta

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.4.2022 #4 Author

    Dokle god bude ovakva situacija,cene zlata ce nenormalno skakati…

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    5.4.2022 #5 Author

    Cena zlata, skok, uvek naznačava da je velika kriza ispred…

    Odgovori

  • Lelica

    5.4.2022 #6 Author

    Zlato ima i uvek ce imati najvecu vrednost.

    Odgovori

  • Milovan94

    5.4.2022 #7 Author

    Ovo je tek početak rasta. Pitanje je dokle će ići?!

    Odgovori

  • GINKO

    9.4.2022 #8 Author

    Zlatu cena nikada ne pada neka i raste

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...