investitori se ponovo okreću rizičnijoj aktivi

Wall Street u plusu četvrti dan zaredom

BerzaNovacSvetVesti

13.9.2022 10:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Wall Street u plusu četvrti dan zaredom Wall Street u plusu četvrti dan zaredom
Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija porasle četvrti trgovački dan zaredom jer se ulagači nadaju da će predstojeći izveštaj pokazati da inflatorni... Wall Street u plusu četvrti dan zaredom

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija porasle četvrti trgovački dan zaredom jer se ulagači nadaju da će predstojeći izveštaj pokazati da inflatorni pritisci u Sjedinjenim Američkim Državama popuštaju.

Dow Jones je ojačao 0,71 odsto na 32.381 bod, dok je S&P 500 porastao 1,06 odsto, na 4.110 poena, a Nasdaq indeks 1,27 odsto, na 12.266 bodova, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz. Pritom su u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija porasle, a najviše u energetskom i tehnološkom sektoru.

Nakon četiri dana rasta indeksi su dostigli najviše nivoe u poslednje dve nedelje.

To je posledica nadanja ulagača da inflatorni pritisci u SAD konačno popuštaju, što bi moglo navesti američku centralnu banku Federalnih rezervi na usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa. Stoga će danas u fokusu ulagača biti izveštaj o potrošačkim cenama u SAD, koji će pokazati koliko su u avgustu popustili inflatorni pritisci, s obzirom na to da su u tom mesecu pale cene goriva.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da je američka inflacija skliznula na 8,1 odsto na godišnjem nivou, s 8,5 odsto mesec pre.

“Očekuje se usporavanje rasta potrošačkih cena, a ulagači se nadaju da će to dovesti do usporavanja tempa povećanja kamata Feda nakon septembra. Zbog toga su ulagači ovih dana skloniji rizičnijim investicijama”, objasnio je portfelj menadžer u firmi Dakota Wealth, Robert Pavlik.

I na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,66 odsto na 7.473 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,4 odsto, na 13.402 poena, a pariski CAC 1,95 odsto, na 6.333 boda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...