Moskva razmatra tehničko rešenje za zaobilaženje online enciklopedije

Wikipedia pred blokadom u Rusiji

SvetVesti

4.3.2024 10:35 Autor: Vladimir Jokanović 0

Wikipedia pred blokadom u Rusiji Wikipedia pred blokadom u Rusiji
Wikipedia bi mogla da bude blokirana u Rusiji prema novom zakonu o zabrani popularizacije VPN-a. Prema rečima Antona Gorelkina, zamenika predsednika Komiteta Državne dume... Wikipedia pred blokadom u Rusiji

Wikipedia bi mogla da bude blokirana u Rusiji prema novom zakonu o zabrani popularizacije VPN-a. Prema rečima Antona Gorelkina, zamenika predsednika Komiteta Državne dume za informacionu politiku, nadležni već razvijaju tehničko rešenje.

Gorelkin je istakao da postoji članak na Wikipediji koji opisuje načine za zaobilaženje blokiranja i „snažno preporučuje korisnisnicima“ da ih upotrebe, odnosno da koriste VPN servis. Gorelkin je naveo da je ruski regulator Roskomnadzor ranije imao pritužbe na Wikipediju.

„Postoji zakonski osnov za blokiranje Wikipedije, ostaje samo da se osigura da to ne izazove veliku nelagodu među korisnicima“, rekao je Gorelkin. On je naveo da su sve informacije iz online encikolepedije već duplirane na portalima BDT, Ruviki i Runiversalis.

Gorelkin je kazao da ostaje samo da se razradi tehničko rešenje koje će omogućiti da korisnik sa Wikipedije bude preusmeren na jednu od bezbednih verzija na jednom od ruskih analoga. Tehničko rešenje neophodno za to već razvijaju stručnjaci Regionalnog javnog centra za internet tehnologije (ROCIT).

Roskomnadzor počeo je 1. marta da blokira pristup materijalima o načinima i sredstvima zaobilaženja blokiranja, uključujući VPN usluge. Agencija će takođe blokirati sajtove koji opisuju prednosti korišćenja alata za obilaženje ili njihovo oglašavanje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...