MAĐARSKA AVIO-KOMPANIJA PROGNOZIRA POSTEPEN OPORAVAK LETENJA

WizzAir očekuje postepenu normalizaciju vazdušnog saobraćaja krajem leta

Firme u fokusuSrbijaSvetU fokusuVesti

19.4.2021 13:24 Autor: Vladimir Jokanović 2

WizzAir očekuje postepenu normalizaciju vazdušnog saobraćaja krajem leta WizzAir očekuje postepenu normalizaciju vazdušnog saobraćaja krajem leta
Mađarska niskobudžetna avio-kompanija WizzAir očekuje da će se režim letenja postepeno ubrzati krajem leta, jer su nacionalni programi vakcinacije protiv korona virusa napredovali na... WizzAir očekuje postepenu normalizaciju vazdušnog saobraćaja krajem leta

Mađarska niskobudžetna avio-kompanija WizzAir očekuje da će se režim letenja postepeno ubrzati krajem leta, jer su nacionalni programi vakcinacije protiv korona virusa napredovali na ključnim tržištima, među kojima su Mađarska, Velika Britanija, Poljska i Italija.

Britanska vlada razočarala je avio-kompanije i putnike prošle nedelje kada nije navela kada se ponovo mogu pokrenuti putovanja i koje zemlje će se naći na zelenoj listi destinacija sa malim rizikom, preneo je Investing, pozivajući se na Reuters.

Uprkos stalnoj neizvesnosti, konkurentske avio-kompanije EasyJet i British Airways bile su optimistične verujući da će neka putovanja moći da krenu od 17. maja, što je najraniji datum. WizzAir je, međutim, naveo da trenutna neizvesnost znači da ne može da pruži finansijske smernice za svoju novu fiskalnu godinu.

“Početak godine koja se završava 31. marta 2022. i dalje će biti obeležen ograničenjima putovanja širom našeg regiona i očekujemo samo postepeni oporavak saobraćaja do kraja leta 2021“, saopštila je mađarska aviokompanija. Gubitak kompanije WizzAir za prethodnih 12 meseci do kraja marta 2021. procenjen je na 475 do 495 miliona evra, a zvanična računica biće izvedena 2. juna.

WizzAir jedna od najjačih evropskih avio-kompanija, navela je da je na kraju godine imala 1,615 milijardi evra, što joj omogućava da preživi i ovu godinu bez letenja. Kompanija je u prva tri meseca tekuće godine izgubila 87 miliona evra i najavila da će se fokusirati na smanjenje troškova i osloboditi se tehnoloških viškova.

Foto: Tanjug

Izvršni direktor WizzAira Jožef Varadi uveren je da će avio-kompanija, koja se poslednjih godina proširila u zapadnoj Evropi, izaći kao dugoročni pobednik pandemije, dok se drugi povlače. “Naša fleksibilnost i neprekidna usredsređenost na troškove i gotovinu značajne su konkurentske prednosti“, naveo je Varadi, dodajući da je avio-kompanija u poslednjih 12 meseci uložila sredstva u flotu i širenje mreže i da u dobrom položaju čeka povratak na normalno poslovanje.

WizzAir počinje od 19. maja sa svojom prvom interkontinentalnom linijom iz Beograda, za Abu Dabi. Letovi su planirani dva puta nedeljno, sredom i nedeljom, a leteće se avionom A321 sa 239 sedišta. Abu Dabi je peta nova linija WizzAira iz Beograda ove godine, posle Hamburga, Sandefjorda (Norveška), Herakliona i Santorinija.

Od 3. juna WizzAir otvara četiri evropske linije iz Banja Luke, sa po dva leta nedeljno. Leteće se za Dortmund, Bazel, Ajndhoven i Malme. Od 11. juna WizzAir pokreće nove sezonske letove za Split iz Krakova ponedeljkom i petkom do 10. septembra. Prema ranijoj najavi, WizzAir uvodi i nove letove za Split iz Osla, Gdanjska i Vroclava.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...