Brza saobraćajnica treba da spoji Kragujevac i Moravski koridor

Za Gružanski koridor i obilaznicu oko Svilajnca planirano oko 590 miliona evra

InfrastrukturaSrbijaVesti

19.2.2024 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Za Gružanski koridor i obilaznicu oko Svilajnca planirano oko 590 miliona evra Za Gružanski koridor i obilaznicu oko Svilajnca planirano oko 590 miliona evra
Nabavka usluga projektovanja i izvođenja radova na izgradnji brze saobraćajnice Kragujevac – Mrčajevci (Gružanski koridor) i obilaznice oko Svilajnca procenjena je na približno 68,9... Za Gružanski koridor i obilaznicu oko Svilajnca planirano oko 590 miliona evra

Nabavka usluga projektovanja i izvođenja radova na izgradnji brze saobraćajnice Kragujevac – Mrčajevci (Gružanski koridor) i obilaznice oko Svilajnca procenjena je na približno 68,9 milijardi dinara (oko 590 miliona evra), navedeno je u Planu javnih nabavki Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture za 2024. godinu.

Raspisivanje tendera, kako je navedeno u planu koji je potpisao ministar Goran Vesić, predviđeno je u drugom kvartalu ove godine, objavila je eKapija.

Prema tom dokumentu, u planu je da ove saobraćajnice budu gotove do 2028. godine, s obzirom da je vrednost nabavke podeljena na različite iznose tokom narednih pet godina.

U ovoj godini planirano je ulaganje od oko 3,6 milijardi dinara (bez PDV-a), naredne 11,7 milijardi, u 2026. 16,4 milijarde, 2027. godine 18,7 milijardi i 2028. 18,5 milijardi dinara.

Kako je 2021. najavljivao ondašnji resorni ministar Tomislav Momirović, za izgradnju brze saobraćajnice koja će spojiti Kragujevac sa Moravskim koridorom, država će sama obezbediti sredstva.

Momirovićeva prethodnica Zorana Mihajlović je 2019. izjavila da će gradnja Gružanskog koridora biti vredna 150 miliona evra i da će izgradnja početi 2020. godine, podseća eKapija.

Na ovoj brzoj saobraćajnici, dugom 36 km, predviđena je izgradnja četiri petlje, 30 mostovskih konstrukcija, 24 podvožnjaka i nadvožnjaka, kao i gradnja tunela Vučkovica dužine 670 m, nedaleko od Knića.

Kada je reč o obilaznici oko Svilajnca, Momirović je 2022. godine najavio da će za tu saobraćajnicu koja treba da preusmeri sav tranzitni saobraćaj rema Despotovcu biti izdvojeno 60 miliona evra.

Izgradnja obilaznice u dužini od 12 kilometara planirana je u dve faze. Prva faza je izgradnja dela obilaznice u dužini od približno 7,5 kilometara, kojom je predviđena i izgradnja dva mosta, preko Velike Morave i Resave, a druga faza je izgradnja dela u dužini od oko 4,5 kilometara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...