ZA OPORAVAK OD KORONA KRIZE BIĆE POTREBNO I DO DVE GODINE, procenjuje većina preduzeća u Republici Srpskoj

AnalizaRegionU fokusuVesti

18.12.2020 13:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

ZA OPORAVAK OD KORONA KRIZE BIĆE POTREBNO I DO DVE GODINE, procenjuje većina preduzeća u Republici Srpskoj ZA OPORAVAK OD KORONA KRIZE BIĆE POTREBNO I DO DVE GODINE, procenjuje većina preduzeća u Republici Srpskoj
Istraživanje Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske (UPRS) o uticaju pandemije Covid-19 na poslovanje pokazalo je da čak 85 odsto preduzeća u RS procenjuje da... ZA OPORAVAK OD KORONA KRIZE BIĆE POTREBNO I DO DVE GODINE, procenjuje većina preduzeća u Republici Srpskoj

Istraživanje Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske (UPRS) o uticaju pandemije Covid-19 na poslovanje pokazalo je da čak 85 odsto preduzeća u RS procenjuje da će im za vraćanje normalnom poslovanju trebati oko 180 dana, dok neka preduzeća razmatraju da privremeno ili trajno zaustave svoje poslovanje.

Jedna četvrtina od 47 odsto svih preduzeća u RS razmatra privremeno ili trajno zatvaranje, a jedan odsto preduzeća je već to učinilo.

Kako se navodi u dokumentu, državna pomoć je stigla do dve trećine preduzeća koja su tražila pomoć, dok samo 13 odsto poslodavaca povećanje prihoda vidi u privlačenju mladih talenata.

Foto: Pixabay.com

Moratorijum na plaćanje prispelih kreditnih obaveza koristila je polovina preduzeća iz poljoprivrednog sektora, 44 odsto preduzeća iz saobraćajnog sektora, 43 odsto hotela i 40 odsto preduzeća iz drvne industrije.

Istraživanje pokazuje da dalji pad profita očekuje 85 odsto anketiranih, 78 odsto očekuje pad proizvodnje i investicija, 76 odsto pad tražnje za njihovim proizvodima, 70 odsto još teži pristup kreditima, a 60 odsto pad produktivnosti rada.

Takođe se ističe da samo 13 odsto od 289 anketiranih kompanija u Republici Srpskoj veruje da je moguće normalizovati poslovanje za manje od šest meseci, dok njih oko 80 odsto veruje da će za to biti potrebno od šest meseci do dve godine.

Inače, ovo istraživanje UPRS podržali su Međunarodna organizacija rada (ILO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

  • MARKO7

    2.6.2022 #1 Author

    Pa realno ce trebati i mnogo vise nazalost….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...