I pored otežanih uslova Poreska policija ostvarila značajne rezultate

Za prva tri meseca podneto 346 krivičnih prijava

PoreziPreduzetnikSrbijaVesti

5.4.2021 13:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za prva tri meseca podneto 346 krivičnih prijava Za prva tri meseca podneto 346 krivičnih prijava
Poreska policija je za prva tri meseca ove godine ostvarila značajne rezultate rada i pored otežanih uslova za rad, jer je usled pandemije smanjen... Za prva tri meseca podneto 346 krivičnih prijava

Poreska policija je za prva tri meseca ove godine ostvarila značajne rezultate rada i pored otežanih uslova za rad, jer je usled pandemije smanjen broj inspektora koji operativno postupaju, saopštila je Poreska uprava Ministarstva finansija.

Navodi se da su inspektori Poreske policije u prvom kvartalu 2021. godine podneli 346 krivičnih prijava nadležnim javnim tužilaštvima, kao i 11 dopuna krivičnih prijava protiv 429 osoba za učinjenih 388 poreskih krivičnih dela.

Ovim krivičnim delima počinioci su izbegli plaćanje poreza u iznosu od skoro četiri milijarde dinara, što je za gotovo 1,7 milijardi dinara više nego u istom periodu prošle godine, precizira se u saopštenju. Poreska uprava navodi da je reč o krivičnim delima pranje novca kroz koja je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 112,84 miliona dinara.

U istom periodu, Sektor poreske policije je otkrio 58 takozvanih „fantomskih“ i „peračkih“ preduzeća, koji su generatori sive ekonomije i regularnim privrednim subjektima omogućavaju da u znatnoj meri izbegnu plaćanje javnih prihoda.

Tokom ove godine, nastavljene su i akcije suzbijanja nelegalnog prometa duvana, duvanskih prerađevina i ostalih akciznih proizvoda, na osnovu kojih je Poreska policija, u koordinaciji sa drugim državnim organima, podnela 169 krivičnih prijava za nelegalan promet akciznih proizvoda, saopštila je Poreska uprava.

Dodaje se da je tom prilikom oduzeto 3,6 tona duvana u listu, 2,8 tona rezanog duvana, 54.467 paklica cigareta i 18.404 litra naftnih derivata ukupne vrednosti preko 24 miliona dinara.

Poreska uprava napominje da je u odnosu na prva tri meseca 2020. godine, tri puta povećana količina oduzetih naftnih derivata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...