Najbolja godina venture ulaganja u istoriji SAD

Za samo šest meseci fondovi su uložili 139,57 milijardi dolara u američke startapove

InvesticijeNovacSvetVesti

19.7.2021 15:33 Autor: Marko Miladinović 0

Za samo šest meseci fondovi su uložili 139,57 milijardi dolara u američke startapove Za samo šest meseci fondovi su uložili 139,57 milijardi dolara u američke startapove
U Sjedinjenim Američkim Državama se u ovom trenutku dešava pravi investicioni bum na sceni tehnoloških startapova, i na dobrom je putu da po prvi... Za samo šest meseci fondovi su uložili 139,57 milijardi dolara u američke startapove

U Sjedinjenim Američkim Državama se u ovom trenutku dešava pravi investicioni bum na sceni tehnoloških startapova, i na dobrom je putu da po prvi put prevaziđe vrednost od 200 milijardi dolara na godišnjem nivou.

Prema podacima analitičko-konsultantske kuće EY, ulaganja u američke startapove su u prvoj polovini 2021. godine iznosila 139,57 milijardi dolara. To je najbolje polugodište ikada, i ne samo to, nego je po ostvarenom rezultatu već postignut novi godišnji rekord, šest meseci unapred (68,56 milijardi dolara iz 2019. godine).

Kada je reć o broju postignutih dogovora o finansiranju između startapova i venture fondova, njih je od januara do juna bilo 5.583. Dosadašnji godišnji rekord je 7.029, iz 2018. godine, prenosi portal Quartz.

Odnos između broja sklopljenih ugovora i realizovanih suma novca govori u prilog tome da su sporazumi o finansiranju sve lukrativniji.

Direktor odeljenja za venture ulaganja u EY, Džef Grebou (Jeff Grabow), ističe da venture fondovi nisu jedini koji ove godine ulažu u potentne startapove. „Uključili su se i drugi privatni investicioni fondovi, kao i državni fondovi, a tu pomamu na tržištu izazvala je pandemija korona virusa. Kako se svet pred našim očima menjao u samo godinu dana, veliki ulagači su okrenuli svoja sredstva ka tehnološkim inovatorima“, komentariše Grebou.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...