Utrošak električne energije u Srbiji četiri puta veći nego u zemljama EU

Za solarne panele biće izdvojeno 230 miliona evra

Vesti

17.11.2021 10:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za solarne panele biće izdvojeno 230 miliona evra Za solarne panele biće izdvojeno 230 miliona evra
Ministarstvo rudarstva i energetike će u narednih pet godina subvencionisati zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela u domaćinstvima kako bi se smanjila potrošnja energije,... Za solarne panele biće izdvojeno 230 miliona evra

Ministarstvo rudarstva i energetike će u narednih pet godina subvencionisati zamenu stolarije i ugradnju solarnih panela u domaćinstvima kako bi se smanjila potrošnja energije, jer sada trošimo četiri puta više nego što je prosek u Evropskoj uniji (EU), izjavila je ministarka Zorana Mihajlović.

Prema rečima ministarke, energetska efikasnost će nam praktično obezbediti još jedan energetski kapacitet, jer godišnje bacimo kroz prozor proizvodnju jedne termoelektrane.

Naše procene kažu da je potrebno pet godina da svako domaćinstvo u Srbiji bude energetski efikasnije, tako što će imati mogućnost da izoluje kuću ili stan, zameni prozore i postavi solarne panele“, rekla je Mihajlović, i dodala da je za sledeću godinu planirano 230 miliona evra za ove projekte, piše Tanjug, pozivajući se na Euronews.

Ona je objasnila da je država maksimalno pojednostavila proceduru za postavljanje solarnih panela.

Mihailović je izjavila da će prosečno domaćinstvo za kupovinu panela od pet kilovata, koji košta 4.000 evra, dobiti od države 2.000 evra.

Ta investicija se isplati za četiri godine, posle čega se mesečno plaća samo fiksna nadoknada. Ako samo 10 odsto od ukupne površine krovova u Srbiji ima panele, dobićemo instaliranu snagu kao što je ima EPS danas.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...