Istraživanje dalo zabrinjavajuće rezultate

Za vreme pandemije u BiH uglavnom su žene gubile posao

RegionU fokusuVesti

22.6.2021 13:30 Autor: Miljan Paunović 2

Za vreme pandemije u BiH uglavnom su žene gubile posao Za vreme pandemije u BiH uglavnom su žene gubile posao
Oko 60 odsto radnih mesta u Federaciji Bosne i Hercegovine i čak 70 procenata u Republici Srpskoj koja su izgubljena tokom pandemije pripadalo je... Za vreme pandemije u BiH uglavnom su žene gubile posao

Oko 60 odsto radnih mesta u Federaciji Bosne i Hercegovine i čak 70 procenata u Republici Srpskoj koja su izgubljena tokom pandemije pripadalo je ženama, ustanovljeno je istraživanjem organizacije UN Žene u BiH.

Istraživanje je sprovela Kancelarija UN Žene u BiH pod radnim nazivom „Budžet u vreme pandemije: da li doprinosi unapređenju rodne ravnopravnosti ili predstavlja prepreku?“, uz finansijsku podršku Švedske, a u okviru regionalnog projekta o rodno odgovornom budžetiranju, prenosi Klix.ba.

Cilj je bio da se analizira da li su vlade FBiH i Republike Srpske prilikom donošenja mera za ublažavanje posledica pandemije uzimale u obzir potrebe i prioritete i žena i muškaraca – s obzirom na njihove različite uloge u ekonomiji, porodici i društvu.

Žene, koje u BiH čine 51,02 odsto stanovništva, imaju znatno manji udeo u radnoj snazi nego muškarci (44,63 odsto žena u odnosu na 58 procenata muškaraca), kao i nadprosečnu stopu nezaposlenosti.

„Nažalost, napori vlada na ublažavanju posledica Covid-19 nisu uzeli u obzir različite potrebe i poslove žena i muškaraca u društvu. Preduzete mere su produbile postojeće rodne nejednakosti u BiH, kao i u susednim zemljama“, rekao je David Saunders, predstavnik UN Žene u BiH.

Ustanovljeno je da je primarni cilj uvedenih mera bio da se osigura kontinuitet poslovanja i spreči dalje povećanje nezaposlenosti. Subvencije u FBiH su u mnogo većoj meri, 60 odsto, bile usmerene na očuvanje radnih mesta na kojima su zaposleni muškarci, u odnosu na radna mesta koja zauzimaju žene (40 procenata).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...