Na američku "crnu listu" dodato još pet proizvođača iz Kine

Zabranjen uvoz kineskih materijala za solarne panele u SAD

EkologijaFirme u fokusuSvetU fokusuVesti

24.6.2021 11:44 Autor: Marko Miladinović 0

Zabranjen uvoz kineskih materijala za solarne panele u SAD Zabranjen uvoz kineskih materijala za solarne panele u SAD
Kineski zvaničnici saopštili su danas da će preduzeti sve neophodne mere za zaštitu legitimnih interesa preduzeća iz njihove zemlje, nakon što su Sjedinjene Američke... Zabranjen uvoz kineskih materijala za solarne panele u SAD

Kineski zvaničnici saopštili su danas da će preduzeti sve neophodne mere za zaštitu legitimnih interesa preduzeća iz njihove zemlje, nakon što su Sjedinjene Američke Države stavile na „crnu listu“ još pet firmi iz Kine zbog navodnih kršenja ljudskih prava u Sinđijangu.

Američka administracija je naredila zabranu kupovine ključnog materijala za solarne panele od kineske kompanije Hoshine Silicon Industry optužujući je za prisilan rad, izvestio je Reuters, pozivajući se na dva izvora upoznata s dešavanjem.

Istovremeno, Ministarstvo trgovine SAD je zasebnom odlukom ograničilo američki izvoz za kompaniju Hoshine i još tri kineska preduzeća, kao i za, kako navodi, „paravojnu Xinjiang Production and Construction Corps.“, tvrdeći da su umešani u prisilani rad Ujgura i drugih muslimanskih manjinskih grupa u Sinđijangu.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je najoštrije osudilo nove sankcije Sjedinjenih Američkih Država, ali ostalo je nedorečeno da li će vlada najmnogoljudnije zemlje na svetu preduzeti neke eventualne kontra-mere. 

Zabranjene kompanije su Hoshine Silicon Industry, Xinjiang Daqo New Energy, Xinjiang East Hope Nonferrous Metals, Xinjiang GCL New Energy Material i Xinjiang Production and Construction Corps. One se bave proizvodnjom u energetskom sektoru, a pre svega u proizvodnji materijala za solarne panele, gde je Kina u proteklih nekoliko godina ozbiljno ugrozila američke proizvođače niskim cenama materijala i gotovih proizvoda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...