velika ekonomska korist od saobraćajnog povezivanja

Zajednička železnička stanica sa Severnom Makedonijom košta 5,2 miliona evra

BiznisInfrastrukturaRegionSrbijaVesti

8.9.2021 12:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zajednička železnička stanica sa Severnom Makedonijom košta 5,2 miliona evra Zajednička železnička stanica sa Severnom Makedonijom košta 5,2 miliona evra
Koncept „zelenih koridora“, koji je promovisan na Zapadnom Balkanu kao privremen i brz odgovor na vanredno stanje izazvano pandemijom virusa Covid-19, pokazao se kao... Zajednička železnička stanica sa Severnom Makedonijom košta 5,2 miliona evra

Koncept „zelenih koridora“, koji je promovisan na Zapadnom Balkanu kao privremen i brz odgovor na vanredno stanje izazvano pandemijom virusa Covid-19, pokazao se kao jedan od najuspešnijih primera regionalne saradnje, a Srbija i Severna Makedonija idu korak dalje s njegovom nadogradnjom, izjavio je makedonski ministar saobraćaja i komunikacija Blagoj Bočvarski.

„Trenutno je u toku implementacija projekta Zajednička železnička stanica za granični prelaz s Republikom Srbijom. Ukupna procenjena vrednost investicije je 5,2 miliona evra“, rekao je Bočvarski na panelu „Javna i privatna ulaganja i konkurentnost“, a preneo je portal Frontline.mk.

Prema njegovim rečima, projektom je predviđena izgradnja nove, moderne zajedničke stanice u skladu sa standardima Evropske unije, u kojoj će biti smešteno službeno osoblje granične policije, carinskih i inspekcijskih službi dve zemlje.

Takođe će biti nadograđene postojeće zgrade za smeštaj osoblja iz železničke infrastrukture i železničkih prevoznika, a predviđena je i izgradnja novog vodovodnog i kanalizacionog sistema s postrojenjem za prečišćavanje vode, te poboljšanje veze između drumskog i železničkog prelaza izgradnjom novog pristupnog puta, dodao je.

„Objekti će biti ukupne površine 2.500 kvadratnih metara“, precizirao je Bočvarski.

Naglašavajući značaj i ekonomske koristi od saobraćajnog povezivanja regiona, primetio je da postoji i veliko interesovanje poslovne zajednice za uvođenje „zelenih koridora“ na graničnim prelazima.

Bočvarski je ocenio da je nužno i povezivanje dva koncepta – zelenog pojasa EU i ZB6 – što podrazumeva sprovođenje niza zajedničkih mera na graničnim prelazima između Zapadnog Balkana i EU.

Na panelu je konstatovano da uvođenje „zelenih koridora“ za očuvanje trgovinskih tokova u regionu ne samo da je donelo značajne ekonomske koristi, već se pokazalo kao neprocenjivo u rešavanja hitnih potreba stanovništva tokom pandemije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...