Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila datum prodaje ostataka čuvene fabrike

Zakazana prodaja imovine Zastava kamiona

NovacSrbijaStečajVesti

8.5.2021 09:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Zakazana prodaja imovine Zastava kamiona Zakazana prodaja imovine Zastava kamiona
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prvu prodaju imovine Zastava kamiona iz Kragujevca. Potencijalnim kupcima ponuđeno je 12 objekata metaloprerađivačke industrije i drugih... Zakazana prodaja imovine Zastava kamiona

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prvu prodaju imovine Zastava kamiona iz Kragujevca. Potencijalnim kupcima ponuđeno je 12 objekata metaloprerađivačke industrije i drugih industrijskih delatnosti, čija je ukupna površina blizu 30.000 kvadratnih metara, pokretna imovina i drugo.

Početna prodajna cena iznosi 240 miliona dinara, a javno nadmetanje zakazano je za 9. jun.

Fabrika Zastava kamioni poslovala je u okviru Grupe Zastava vozila. Dugo je u ovom delu Evrope bila poznata po teretnim vozilima koje je proizvodila sa licencom Fiata. U junu 2018. godine pokrenut je stečajni postupak pred Privrednim sudom u Kragujevcu, zbog dužine trajanja blokade računa, a septembra 2018. godine proglašen je i stečaj.

Proizvodnja kamiona u ovoj fabrici je značajno smanjena početkom 90-tih prošloga veka, a zatim i obustavljena krajem 2015. godine. U periodu od 2008. godine pa do kraja 2015. godine bilo je više pokušaja da se Zastava kamioni, jedina fabrika za proizvodnju lakih i srednjih kamiona u ovom delu Evrope, spasi od propasti.

Prvo je, septembra 2008. godine, prilikom potpisivanja ugovora Vlade Srbije sa Fijatom o formiranju zajedničke automobilske kompanije u Kragujevcu, i sa italijanskim Ivekom, inače strateškim partnerom Zastave kamiona do maja 1992. godine, verifikovan memorandum o razumevanju, koji je podrazumevao povratak te kompanije u Kragujevac. Realizaciju tog obećavajućeg poslovnog aranžmana sprečila je svetska ekonomska kriza koja je, kad je metalski kompleks u pitanju, najviše pogodila industriju kamiona. U takvim okolnostima, Iveko je najpre odložio, a onda i odustao od povratka u Zastava kamione.

Tagovi
NOVAC STEČAJ
  • MARKO7

    2.6.2022 #1 Author

    Najbolji proizvodjac po meni je zastava,ali nazalost takvo je vreme doslo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...