od početka sezone oko 400.000 srpskih turista otišlo na letovanje

Zakon propisuje ko može da prevozi putnike

SrbijaVesti

31.7.2021 15:54 Autor: Miljan Paunović 0

Zakon propisuje ko može da prevozi putnike Zakon propisuje ko može da prevozi putnike
Situacija u turističkom „korona režimu“ menja se iz dana u dan, kao i od države do države. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar... Zakon propisuje ko može da prevozi putnike

Situacija u turističkom „korona režimu“ menja se iz dana u dan, kao i od države do države. Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić, rekao je za RTS da svake godine postoji jedan deo stanovništva koji je zadovoljan kako funkcionišu agencije, a drugi deo organizuje put samostalno.

Seničić navodi da je Zakonom o saobraćaju jasno određeno ko može da prevozi putnike. Dodaje da je do sada na letovanje otišlo oko 400.000 srpskih turista, ali i da je u Srbiji između 70 i 80 odsto kapaciteta puno. Napominje da na severu Grčke u turističkim regijama nema mnogo zaraženih korona virusom, a da se situacija sa požarima u Turskoj smirila.

„Grčka je na 50 odsto u odnosu na 2019. godinu. Svi su zbunjeni, protokoli se menjaju iz dana u dan, bukvalno je tako bilo na početku sezone. Sada imamo da su ti protokoli manje-više usaglašeni. U svim zemljama su usaglašeni, kada je reč o ulasku i izlasku“, rekao je Seničić.

To je, dodaje, mnogo bolje, jer prošle godine nismo imali sezonu.

„Tek su se u avgustu otvorili malo Turska i Egipat, i ostvarivali smo 10 odsto nekog prometa iz 2019. godine. Malo problem predstavlja i to što se veliki broj ljudi ne odlučuje još da iskoristi vaučere za zamenska putovanja“, naglasio je Seničić.

Kaže da svake godine postoji jedan deo stanovništva koji je zadovoljan kako funkcionišu agencije, a drugi deo samostalno organizuje put.

„I ove godine smo imali nekoliko situacija da individualci prodaju smeštaj koga nema. Slična je stvar sa prevozom. Nudi se na društvenim mrežama i na internetu stotine solucija, privatni automobili, mini-kombiji koji nemaju dozvole. Vrlo je jasno u zakonu o saobraćaju ko može da prevozi putnike – samo oni koji su licencirani za prevoz, turističke agencije koje imaju licencu organizatora putovanja“, kazao je Seničić.

Putnici, kaže, lako to mogu da provere u APR-u, kao i na vaučeru za putovanja.

„Mora da postoji zvanično ime firme, da je dozvola izdata pod određenim brojem i slična je stvar za sve dozvole koje dobijaju prevoznici“, naglasio je Seničić.

Prvog dana se pojavio problem sa učitavanjem QR kodova u Grčkoj.

„Taj softver koji bi trebalo da prepozna kodove je bio problematičan, to je rešeno i za sada nema problema. Imamo veliki broj turskih državljana koji prolaze kroz Srbiju. Kad je reč o onim prelazima, turističkim prema Severnoj Makedoniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori čeka se oko sat, sat i petnaest minuta, kako je bilo poslednjih dana“, navodi direktor Yute.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...