Povezivanje dve brodograditeljske firme narušilo bi pravila konkurentnosti

Zakonodavci iz EU blokiraju pripajanje kompanija Daewoo i Hyundai

BiznisBolji posaoPoslovanjeSvetVesti

11.1.2022 11:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Zakonodavci iz EU blokiraju pripajanje kompanija Daewoo i Hyundai Zakonodavci iz EU blokiraju pripajanje kompanija Daewoo i Hyundai
Zakonodavci Evropske unije u oblasti konkurentnosti pripremaju se da stopiraju spajanje dve najveće kompanije u sektoru brodogradnje u Južnoj Koreji, vredno dve milijarde dolara. ... Zakonodavci iz EU blokiraju pripajanje kompanija Daewoo i Hyundai

Zakonodavci Evropske unije u oblasti konkurentnosti pripremaju se da stopiraju spajanje dve najveće kompanije u sektoru brodogradnje u Južnoj Koreji, vredno dve milijarde dolara. 

Ovo je prvi put od 2019. godine da je u Briselu odlučeno da se uloži veto na korporativno povezivanje, piše Financial Times.

Zvaničnici su za ovaj list izjavili da predloženo spajanje između kompanija Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering i Hyundai Heavy Industries treba zaustaviti jer narušava pravila konkurentnosti. 

Odluka će biti zvanično objavljena u toku ove nedelje, navode tri izvora upućena u situaciju. Evropska komisija je odbila da komentariše.

Ova odluka će biti prvi veto koje je administracija EU uložila još od kada je sprečeno pripajanje indijske kompanije Tata Steel i nemačke firme Thyssenkrupp pre više od dve godine zbog bojazni da će tako doći do povećanja cena za potrošače.

Najnoviji potez zakonodavaca iz EU dolazi nakon što su cene energije u Evropi porasle, a troškovi transporta tečnog prirodnog gasa u Aziji dostigli rekordne nivoe koji premašuju 300.000 dolara dnevno.

Iz Brisela je zahtevano da južnokorejske kompanije dostave rešenja koja bi smanjila zabrinutost i očuvala konkurentnost na tržištu. 

Ovi brodograditelji su značajni dobavljači za kompanije u EU i snabdevaju oko 30 odsto svetskog tržišta različitim vrstama plovila, navode iz komisije.

Prošle godine dobili su narudžbine za izgradnju 45 od ukupno 75 naručenih LNG tankera, čime su zauzeli oko 60 odsto svetskog tržišta, navodi se u istraživanju kompanije Clarksons Research. 

Pripajanje kompanija Daewoo i Hyundai odobrili su zakonodavci u Singapuru, Kini i Kazahstanu, ali je za kompletiranje ugovora potrebno i zeleno svetlo EU, Japana i Južne Koreje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...