Čeka se rešenje nadležne Komisije

Žalba stopirala tender za deonicu auto-puta Andrijevica-Berane-Boljare

RegionVesti

20.3.2024 10:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Žalba stopirala tender za deonicu auto-puta Andrijevica-Berane-Boljare Žalba stopirala tender za deonicu auto-puta Andrijevica-Berane-Boljare
Novosadska kompanija AG UNS Arhitektonsko-građevinski institut uložila je žalbu na tendersku dokumentaciju za izradu idejnog projekta za deonicu auto-puta Andrijevica-Berane-Boljare, čime se prekidaju dalje... Žalba stopirala tender za deonicu auto-puta Andrijevica-Berane-Boljare

Novosadska kompanija AG UNS Arhitektonsko-građevinski institut uložila je žalbu na tendersku dokumentaciju za izradu idejnog projekta za deonicu auto-puta Andrijevica-Berane-Boljare, čime se prekidaju dalje radnje na tom tenderu dok rešenje po žalbi ne donese nadležna Komisija.

Reč je o Komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Vestima su iz Monteputa kazali da je taj tender za deo auto-puta Bar-Boljare objavljen 31. januara i da je vredan 4,95 miliona evra te da će Komisija za zaštitu prava u postupcima, odgovoriti u zakonskom roku, prenosi Mina.

Prema Zakonu o javnim nabavkama, taj rok zavisno od žalbe može da bude do mesec dana. Tender je završen 18. marta.

Odluka Komisije može biti da odbije žalbu, ali i da poništi ceo postupak i sve vrati na početak.

„Žalbom se prekidaju dalje radnje naručioca u postupku javne nabavke do donošenja rešenja po žalbi”, piše se u članu 187 ovog Zakona.

Prema podacima iz sistema Crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CeJN), novosadska kompanija je uložila žalbu na izmene tenderske dokumentacije koje su izvršene 19. februara, 1. i 4. marta. Monteput je po podacima na CeJN-u, u odgovoru predložio Komisiji, da žalbu odbaci kao neosnovanu i neblagovremenu.

Pojasnili su da su tenderskom dokumentacijom precizirali obavezu ponuđača da poseduje minimum stručnih kadrovskih kapaciteta za izvršenje ugovora. Tvrde da je žalba zakonski neblagovremeno podneta u delu propisivanja licence za izradu projekata geoloških istraživanja, i to za hidrogeološka i geofizička istraživanja. Navode da je neblagovremena i žalba na izmene tenderske dokumentacije od 19. februara i 1. marta.

„Neosnovan je žalbeni navod da je naručilac (Monteput) izmenom tenderske dokumentacije od 4. marta, podnosioca žalbe doveo u ‘nepovoljan položaj’, na način što je izmenio metodologiju vrednovanja i zahtevao ‘iskustvo ovlašćenog inženjera za most, koji će biti odgovoran za izradu građevinskog dela projekta konstrukcije mosta, na izradi idejnog i/ili glavnog projekta za auto-puteve i/ili brze saobraćajnice, mosta čija dužina nije manja od 30 metara”, piše u odgovoru na žalbu, koji potpisuje izvršni direktor Monteputa, Milan Ljiljanić.

Iz Monteputa su istakli da su na ovaj način omogućili učešće većem broju zainteresovanih da učestvuju. Dodali su da inženjer koji ima iskustvo na izradi projekta za auto-puteve, svakako ima iskustvo na izradi projekta mosta čija dužina nije manja od 30 metara. Naveli su da je propisivanje dužine blaže od raspona i da ponuđači nisu dovedeni u nepovoljan položaj.

Ovo bi bila treća deonica auto-puta koja bi se gradila nakon deonice Mateševo-Andrijevica, gde je početak radova najavljen za septembar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...