Sistem jedinstvene naplate

„Toll4All“ – naplata putarine bez zadržavanja od aprila u Crnoj Gori, od maja i u Hrvatskoj

RegionSrbija

7.3.2024 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

„Toll4All“ – naplata putarine bez zadržavanja od aprila u Crnoj Gori, od maja i u Hrvatskoj „Toll4All“ – naplata putarine bez zadržavanja od aprila u Crnoj Gori, od maja i u Hrvatskoj
Kroz Crnu Goru će se od sredine aprila, a na auto-putevima kroz Hrvatsku od 15. maja prolaziti sa srpskim uređajem za elektronsku naplatu putarine.... „Toll4All“ – naplata putarine bez zadržavanja od aprila u Crnoj Gori, od maja i u Hrvatskoj

Kroz Crnu Goru će se od sredine aprila, a na auto-putevima kroz Hrvatsku od 15. maja prolaziti sa srpskim uređajem za elektronsku naplatu putarine. „Putevi Srbije“ su na Kopaoniku predstavili platformu na kojoj će vlasnici TAG-ova moći da se registruju za putovanja bez zadržavanja na naplatnim rampama.
Višejezična platforma „Toll4All“ – putarina za sve, ima za cilj da na jednom mestu objedini sve zemlje regiona u jedinstvenu elektronsku naplatu putarine.

U 2023. godini smo uspešno završili povezivanje i s ponosom mogu da kažem da sistem s blizu 50.000 korisnika jako dobro funkcioniše. Sa nenaplativošću vozila koja je u promilima 0,001, mogu da najavim da bi sistem sa Hrvatskom počeo da radi od 15. maja ove godine, a Crna Gora za nekih mesec dana najkasnije“, najavljuje Darko Savić iz sektora naplate putarine JP „Putevi Srbije“, prenosi RTS.

Sve zemlje regiona u jedinstvenoj naplati

Iskustvo je pozitivno za sve korisnike elektronske naplate putarine u Makedoniji, ističe Kiril Karkalešev, rukovodilac Sektora za održavanje i naplatu putarine.

Prošle godine potpisani su protokoli o saradnji sa Hrvatskom i Crnom Gorom i prema rečima upućenih trenutno tehnički timovi rade na primeni sistema.

„Čini mi se da smo negde na pragu samog rešenja. Ja očekujem da ćemo svi zajedno iskazati spremnost i zainteresovanost i da ćemo doneti konačne odluke po ovom pitanju. I da ćemo moći da uspostavimo sistem jedinstvene naplate u celom regionu što je svakako imperativ ovog današnjeg sastanka“, naglašava Nedeljko Ćorić, direktor Auto-putevi Republike Srpske.

Dušan Čorlija, tehnički direktor „Monteputa“ ukazuje da je evropska praksa i težnja u regionu da se, kako kaže, uvežu da u svakoj oblasti u kojoj je moguće, olakšaju korisnicima i građanima funkcionisanje i u korišćenju auto-puteva.

Koje su prednosti elektronske naplate

Prednost elektronske naplate putarine ogleda se u bržem prolasku kroz naplatne stanice, lakšu kontrolu protoka sredstava i manje radnika na naplatnim rampama.


Kada je 2012. počela elektronska naplata putarine u Srbiji je bilo oko 2.000 korisnika, danas ih je 783 hiljade, od čega je 50 hiljada registrovano za korišćenje taga u Severnoj Makedoniji i Srbiji.
Očekuje se da će aktivacijom platforme „Toll4All“ njih biti mnogo više.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.