Poslodavci našim radnicima u proseku odobravaju svega 0,3 dana nedeljno

Zaposleni u Srbiji bi se odrekli dela zarade samo da rade od kuće

Bolji posaoSrbijaU fokusuVesti

23.9.2022 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Zaposleni u Srbiji bi se odrekli dela zarade samo da rade od kuće Zaposleni u Srbiji bi se odrekli dela zarade samo da rade od kuće
U Srbiji su radnici spremni da se odreknu čak 8,8 odsto svoje zarade kako bi mogli od kuće da rade polovinu radne nedelje. Više... Zaposleni u Srbiji bi se odrekli dela zarade samo da rade od kuće

U Srbiji su radnici spremni da se odreknu čak 8,8 odsto svoje zarade kako bi mogli od kuće da rade polovinu radne nedelje. Više od Srba bi se dela plate odrekli samo još Ukrajinci (11,9 procenata). Kako je pokazala međunarodna studija „Rad od kuće širom sveta”, sprovedena u 27 zemalja, u proseku je čak 26 odsto zaposlenih spremno da da otkaz ili da počne da traži novi posao, u slučaju da moraju svih pet dana da rade u firmi.

Ipak, za našu zemlju ne postoje takvi podaci, jer je pitanje tog tipa postavljeno početkom ove godine, tokom ankete koja u Srbiji tada nije sprovedena. Opsežno istraživanje organizovano je u dva navrata, sredinom jula 2021. godine i početkom ove godine. Sredinom prošlog jula u Srbiji je anketirano oko 1.000 stalno zaposlenih raznih zanimanja, koji su imali opciju rada od kuće, prenosi Politika.

Studija je pokazala da se u svetu od kuće radi prosečno 1,5 dana sedmično. Singapur ili Indija su na vrhu liste sa 2,4 i 2,6 dana u nedelji, dok je Nemačka blizu proseka sa 1,4 dana. Sa samo 0,8 dana, Srbija se nalazi pri dnu liste, s Južnom Korejom, Egiptom i Tajvanom.

Više od polovine anketiranih potvrdilo je da su kod kuće bili produktivniji nego što su očekivali, a utvrđeno je i da su u zemljama koje su imale stroža pravila tokom pandemije korona virusa, poslodavci omogućavali više dana za rad od kuće.

Međutim, kasnije se ispostavilo da mnogi poslodavci planiraju da svojim zaposlenima odobre manje radnih dana od kuće nedeljno: u proseku 0,7, a u Srbiji još manje – samo 0,3 dana. Pritom, pokazalo se i da radnici žele više da rade od kuće, ne samo širom sveta, već i u Srbiji, i to u proseku 1,7 dana.

Studija je pokazala i da dva do tri dana rada od kuće zaposleni u proseku vrednuju kao pet odsto svoje plate. To znači da bi radije radili dva do tri dana od kuće, nego da dobiju povišicu u visini od pet odsto, ili bi pristali da im se smanji plata za taj iznos. U Nemačkoj je, primera radi, taj procenat 3,7, i time ispod proseka 27 zemalja.

 • SNEZANA

  23.9.2022 #1 Author

  Po meni taj rad ne bi bio efektivan

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  23.9.2022 #2 Author

  Zašto pretvarati dom u poslovni prostor…

  Odgovori

 • GOCA BG

  23.9.2022 #3 Author

  Mi smo uvek na dnu,u svakoj statistici…

  Odgovori

 • GOCA BG

  23.9.2022 #4 Author

  Mnogo je lakse pd kuce,ne gubi se vreme u spremanju,dolasku i odlasku sa posla…

  Odgovori

 • Dea

  24.9.2022 #5 Author

  probala i veliko NE.
  Mnogo se covek vise umori i smori nego iz kanca. Jeste da manje trosis,ali verujte,nikako.

  Odgovori

 • SRDJAN

  25.9.2022 #6 Author

  Kad bi moglo da se miksuje malo od kuce malo iz firme nebi bilo lose. Sve vise se odlucuju da rade od kuce zbog manjih troskova a i vise vremena ostaje jer se ustedi vreme za odlazak i dolazak.

  Odgovori

 • Ceca

  25.9.2022 #7 Author

  Ko bi rekao,izgleda da je sve postalo trosak

  Odgovori

 • Milovan94

  25.9.2022 #8 Author

  Rad od kuće je mnogo bolji

  Odgovori

 • Tina

  25.9.2022 #9 Author

  Sve imaa svoje prednosti I mane

  Odgovori

 • VERA

  25.9.2022 #10 Author

  Rad od kuce je velika usteda za , prevoz, vreme ali socijalni kontakt sa kolegama nekako je neprocenjiv. Prijao mi je rad od kuce i zbog porodice.

  Odgovori

 • TATJANA

  28.9.2022 #11 Author

  Pa da kad je lakse

  Odgovori

 • MARIJA

  28.9.2022 #12 Author

  Posao je posao, kuća je kuća.

  Odgovori

 • Coka13

  21.10.2022 #13 Author

  Koliko god da se uštedi vremena i novca, nikad ne bih menjala rad iz kancelarije za rad od kuće. Jednostavno nije prirodno, koliko god da radiš kad je rad od kuće u pitanju osećaš se beskorisno.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *