Rok za podnošenje prijava produžen do 18. februara

Zašto samo deo beogradske opštine ima pravo na subvencije?

SrbijaVesti

28.1.2022 17:24 Autor: Julijana Vincan 5

Zašto samo deo beogradske opštine ima pravo na subvencije? Zašto samo deo beogradske opštine ima pravo na subvencije?
U Beogradu subvencije za energetsku efikasnost kuća i stanova trenutno deli samo jedna opština – Palilula. Međutim, ko živi na levoj strani Dunava, u... Zašto samo deo beogradske opštine ima pravo na subvencije?

U Beogradu subvencije za energetsku efikasnost kuća i stanova trenutno deli samo jedna opština – Palilula. Međutim, ko živi na levoj strani Dunava, u ovoj opštini, na pomoć lokalne samouprave ne može da računa. Naime, pravo da za njih konkurišu imaju samo oni koji žive na desnoj obali reke.

Stanovnici Palilule koji kuće i stanove nemaju na potezu ulica Bulevar kralja Aleksandra, Takovska, Vojvode Dobrnjca, Poenkareova, Bulevar despota Stefana, Cvijićeva i Ruzveltova, trenutno nemaju ni mogućnost da nabave stolariju uz finansijsku podršku države i lokalne samouprave.

Od 145 opština i 29 gradova, na teritoriji Srbije pravo na subvencije ostvarilo je 67 gradova i opština, među kojima je i Palilula – najveća beogradska opština po površini.

Osim užeg gradskog jezgra, na desnoj obali Dunava nalaze se naselja Karaburma, Višnjica, Višnjička banja, Rospi ćuprija, Slanci i Veliko Selo. A na levoj obali Dunava, u istoj opštini, naselja – Krnjača, Kotež, Borča, Ovča, Reva i Padinska Skela.

Javni poziv za prijavu građana za subvencije za pomenutu opštinu bio je otvoren do 28. januara. Međutim, kako je saopšteno u petak, Komisija za realizaciju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Beograda produžila je rok do 18. februara. Tekst obaveštenja nalazi se na sajtu Opštine Palilula.

U javnom pozivu Opštine Palilula navodi se da pravo na subvencije za energetsku efikasnost ima vlasnik kuće ili stana koji živi na području opštine „sa desne strane Dunava u skladu sa Procenom prioritizacije i rangiranja segmenata građevinskog fonda, a za potrebe realizacije mera energetske sanacije na fasadnoj stolariji na teritoriji Gradske opštine Palilula, koju je izradio Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, u celini između već ulica: Bulevar kralja Aleksandra, Takovska, Vojvode Dobrnjca, Poenkareova, Bulevar despota Stefana, Cvijićeva i Ruzveltova, izuzev Profesorske kolonije koja uživa status prethodne zaštite i predstavlja prostorno kulturno-istorijsku celinu“.

Opština Palilula za fasadnu stolariju delu svojih žitelja nudi subvencije u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara.

Zamena PVC stolarije
Foto: Shutterstock

Osim mesta stanovanja, uslov je i da su vlasnici stanova i kuća bar započeli proces legalizacije ili uknjiženja o čemu treba da dostave dokaz, i da je, ako za subvencije konkuriše stambena zajednica, ona upisana u odgovarajući registar.

Način prijave za zamenu stolarije

Kako su za Biznis.rs ranije objasnili iz Ministarstva rudarstva i energetike, građani se za subvencije prijavljuju tako što se najpre obraćaju firmi koja se nalazi na rang listi izabranih izvođača, radi dobijanja predračuna za radove.

„Uz prijavni obrazac i druge priloge koji se preuzimaju sa internet stranice jedinice lokalne samouprave kod koje se predaje zahtev, neophodno je bilo dostaviti fotokopiju lične karte sa adresom prebivališta ili očitanu ličnu kartu, fotokopije ličnih karata sa adresom prebivališta ili očitane lične karte za sve članove domaćinstva, kopiju rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu za prethodnu godinu radi utvrđivanja tačne površine objekta, kopiju građevinske dozvole ili drugi dokument kojim se dokazuje legalnost objekta i fotokopiju računa za utrošenu električnu energiju za stambeni objekat za koji se konkuriše za prethodni mesec“, naglašeno je u resornom ministarstvu.

Pravo učešća na javnom pozivu nemaju:

  • vlasnici posebnih delova stambeno-poslovnih objekata koji ne služe za stanovanje
  • vlasnici stambenih objekata koji su u prethodnom periodu koristili sredstva grada ili opštine za slične aktivnosti
  • vlasnici stanova i kuća koji su dobili rešenja o subvencijama za slične aktivnosti, pa od njih odustali

Stanovnici leve obale Dunava možda će svoje pravo na subvencije moći da ostvare u novom krugu subvencija posle ovoga, koji se u Beogradu smatra probnim projektom.

Ministarstvo rudarstva i energetike najavilo je da će odvojiti 230 miliona evra za novi krug subvencija za zamenu stolarije i postavljanje solarnih panela. Takođe, žitelji nerazvijenih opština u Srbiji, kako je naglašeno, moći će da računaju na manji udeo iz svog džepa od polovine investicije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...