direkcija za robne rezerve počela otkup merkantilne pšenice

Zatišje na Produktnoj berzi, cene stagniraju

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

8.7.2022 15:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Zatišje na Produktnoj berzi, cene stagniraju Zatišje na Produktnoj berzi, cene stagniraju
U odnosu na prethodnu nedelju, kada je prometovan veći obim robe, tokom ove nedelje robno-berzansko tržište u Srbiji opet je mirnije. Razlog za to... Zatišje na Produktnoj berzi, cene stagniraju

U odnosu na prethodnu nedelju, kada je prometovan veći obim robe, tokom ove nedelje robno-berzansko tržište u Srbiji opet je mirnije. Razlog za to leži u početku otkupa merkantilne pšenice od strane Republičke direkcije za robne rezerve.

Jedino je kod kukuruza zabeležen rast cene, dok su cene ostalih primarnih poljoprivrednih proizvoda u padu, piše u izveštaju Produktne berze iz Novog Sada. Ukupno je prometovano 2.275 tona robe, čija finansijska vrednost dostiže 98.911.250,00 dinara.

Tokom ove nedelje, tražnja na tržištu kukuruza bila je izuzetno niska. Međutim, uprkos maloj tražnji ova žitarica i ove nedelje najtrgovanija berzanska roba. Od početka nedelje ponude su bile na višim cenovnim nivoima u odnosu na tražnju. Iako je tokom nedelje zabeležen pad cene, statistički gledano, u odnosu na prethodnu nedelju, cena beleži rast od 2,00 odsto, i njena srednja vrednost je 30,83 din/kg bez PDV-a.

Na tržištu pšenice, tokom ove nedelje, bilo je dosta mirno. Ponuđene količine su bile veoma male, dok s druge strane tražnja je konstantno bila na nižem cenovnom nivou. Krajem nedelje, zaključen je jedan ugovor za pšenicu novog roda po ceni od 34,50 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja i ponder cenu.

U odnosu na prethodnu nedelju, količinski se više trgovalo pšenicom dok je cena niža za 1,90 odsto. Učesnici na ovom tržištu, tokom ove nedelje, bili su fokusirani na prijave za otkup pšenice od strane Direkcije, u ukupnoj količini od 131.000 tona.

Početkom nedelje, cena soje zadržala je stabilan cenovni nivo iz prethodne nedelje, kada je i zaključen berzanski ugovor po ceni od 68,50 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Manja aktivnost na ovom tržištu, mala ponuda, ali i nedovoljno interesovanja za kupovinu ove uljarice doveli su do pada cene od 0,73 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Krajem nedelje, tražnja je bila na dosta nižem cenovnom nivou od ponude, te je soja prometovana po ceni od 68,00 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosi 68,25 din/kg bez PDV-a.

Uljanom repicom ovogodišnjeg roda trgovalo se po jedinstvenoj ceni od 640,00 evra po toni. Tokom čitave nedelje bio je prisutan cenovni spred između kupaca i prodavaca, te su ponude krajem nedelje bila na višem cenovnom nivou od realizovanog. U odnosu na prethodnu nedelju, primetna je manja tražnja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...