Pruga dužine 22 kilometra u planu više od jedne decenije

Završetak železničke obilaznice oko Niša najavljen za 2027. godinu

InfrastrukturaSrbijaVesti

16.11.2023 15:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Završetak železničke obilaznice oko Niša najavljen za 2027. godinu Završetak železničke obilaznice oko Niša najavljen za 2027. godinu
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da bi izgradnja železničke obilaznice oko Niša trebalo da krene u „najkraćem mogućem roku“, kako bi bila... Završetak železničke obilaznice oko Niša najavljen za 2027. godinu

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da bi izgradnja železničke obilaznice oko Niša trebalo da krene u „najkraćem mogućem roku“, kako bi bila završena do 2027. godine.

„Sada se rekonstruišu pruge Niš – Brestovac i Niš – Dimitrovgrad i gradi se obilaznica oko Niša od 22 kilometra. Radimo na tome da to krene ubrzo“, izjavila je Brnabić prilikom obilaska niškog naselja Brzi Brod.

Kao prethodni rok za završetak obilaznice oko Niša predstavnici Vlade Srbije pominjali su 2025. godinu.  

Nekadašnji ministar građevine Tomislav Momirović je prilikom dolaska u Niš, februara prošle godine, rekao da će izgradnja obilaznice krenuti u junu iste godine, a potom je prilikom sledećeg dolaska rekao da se početak gradnje odlaže za septembar. U avgustu 2022. godine rekao je da radovi ipak neće krenuti do kraja godine, već na proleće 2023. godine.

„To je jednostavno takva dinamika. Morate da imate na umu da smo ogromna sredstva – ovde pričamo o milijardama evra – dobili od naših evropskih partnera. Jednostavno, da bismo ostvarili pravo na te grantove, mi moramo da pratimo njihove procedure. Ja bih voleo da započnemo taj projekat u novembru, ali bojim se da je realnost da ćemo mi započeti u februaru“, izjavio je Momirović.

Inicijativa da se, izgradnjom obilaznice, železnički saobraćaj izmesti iz centra Niša postoji više decenija, a prvi konkretan korak ka izgradnji bilo je potpisivanje Protokola o izmeštanju 2012. godine. Protokol su potpisali tadašnji šef delegacije Evropske unije u Srbiji, ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i tadašnji gradonačelnik Niša Zoran Perišić. Prilikom potpisivanja protokola rečeno je da bi radovi na izgradnji obilaznice mogli da krenu već juna 2013. godine.

  • Kata

    16.11.2023 #1 Author

    Sjajno ,što pre to bolje

    Odgovori

  • Marijana

    17.11.2023 #2 Author

    Ma neće to zavrsiti pre 2030. godine, stalno nešto pomeraju i odlažu.

    Odgovori

  • colorida_cielo

    19.11.2023 #3 Author

    Najavljeno 2027? Znači biće završeno 2029…

    Odgovori

  • Boba321

    19.11.2023 #4 Author

    Do 2200 godine cemo imati sve izgradjeno, i kasnicemo opet za celim svetom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...