pogođeno više od 130.000 putnika

Zbog pretnje štrajkom, Lufthansa otkazuje letove širom Nemačke

BiznisEUPoslovanjeVesti

26.7.2022 14:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Zbog pretnje štrajkom, Lufthansa otkazuje letove širom Nemačke Zbog pretnje štrajkom, Lufthansa otkazuje letove širom Nemačke
Vodeća evropska vazduhoplovna grupa Lufthansa otkazala je za sredu 27. jul gotovo sve letove u Nemačkoj zbog štrajka zemaljskog osoblja. Kako je saopštila kompanija... Zbog pretnje štrajkom, Lufthansa otkazuje letove širom Nemačke

Vodeća evropska vazduhoplovna grupa Lufthansa otkazala je za sredu 27. jul gotovo sve letove u Nemačkoj zbog štrajka zemaljskog osoblja.

Kako je saopštila kompanija dan nakon poziva sindikata Verdi na štrajk zbog neuspelih pregovora o platama, ovim je pogođeno više od 130.000 putnika na gotovo hijadu dolaznih i odlaznih letova na dva glavna aerodroma, u Frankfurtu i Minhenu, prenosi agencija Beta.

Sindikat usluga koji traži povećanje plata od 9,5 odsto je objavio da će se održati štrajk od 3.45 ujutru u sredu do 6.00 sati u četvrtak da bi se „povećao pritisak“ na upravu.

Štrajk se odnosi na zemaljsko osoblje koje radi na održavanju letelica, ali takođe i operatora vozila za pomeranje aviona neophodnih za dobro funkcionisanje aerodroma, što znači da će imati ogroman uticaj, navela je Lufthansa u saopštenju.

Kompanija će otkazati ukupno 678 letova u Frankfurtu i 345 u Minhenu od kojih 47 već od danas.

„Uticaj štrajka može da dovede do otkazivanja i kašnjenja u četvrtak i petak“, navela je kompanija.

Štrajk se organizuje u jeku turističke sezone i nekoliko dana pred početak školskog raspusta u dve južne oblasti u Nemačkoj i u vreme kada su putnici već nedeljama suočeni sa dugim čekanjima na aerodromima i nizom otkazanih letova zbog manjka osoblja, prenosi agencija Beta.

Inače, od ukidanja zdravstvenih restrikcija početkom godine, aviokompanije i aerodromi imaju teškoće da odgovore na veliki porast tražnje posle dve godine usporenog saobraćaja tokom kojih je sektor izgubio brojne zaposlene.

Prema studiji ekonomskog instituta IW objavljenoj krajem juna, trenutno nedostaje 7.000 zaposlenih u nemačkom vazduhoplovnom sektoru.

Lufthansa je već otkazala oko 6.000 letova ovog leta dok frankfurtski aerodrom namerava da planski smanji broj letova da bi dodatno stabilizovao poremećene operacije.

  • GOCA BG

    26.7.2022 #1 Author

    Kolaps,jadni ljudi koji su mesecima unapred rezervisali svoje karte…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...