Ruski ambasador upozorava na posledice uključivanja SAD u ukrajinski sukob

Zelenski u govoru pred članovima Kongresa tražio podršku SAD

SvetVesti

22.12.2022 11:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Zelenski u govoru pred članovima Kongresa tražio podršku SAD Zelenski u govoru pred članovima Kongresa tražio podršku SAD
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelenskyy) održao je govor na zajedničkoj sednici američkog Kongresa, u kojem je obećao da njegova zemlja nikada neće odustati... Zelenski u govoru pred članovima Kongresa tražio podršku SAD

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelenskyy) održao je govor na zajedničkoj sednici američkog Kongresa, u kojem je obećao da njegova zemlja nikada neće odustati od pružanja otpora ruskoj agresiji, dodavši da je podrška Vašingtona ključna za pobedu.

Članovi Kongresa dočekali su Zelenskog ovacijama. Ukrajinski predsednik je, naglašavajući potrebu da Sjedinjene Američke Države nastave da isporučuju zalihe oružja u Ukrajinu, podsetio na američku borbu protiv nacističke Nemačke i ratne obaveze predsednika Frenklina Ruzevelta (Franklin Roosevelt). On je istakao da je svet previše povezan, te da nijedna zemlja u ovoj situaciji ne može stajati po strani, prenosi Guardian.

„Naše dve nacije su saveznici u ovoj borbi i sledeća godina će biti prekretnica. Znam to. To je tačka u kojoj ukrajinska hrabrost i američka odlučnost moraju jamčiti budućnost naše zajedničke slobode. Slobode ljudi koji se zalažu za svoje vrednosti“, rekao je.

Foto: Zelenski pred članovima Kongresa/ YouTube screenshot

Ukrajinski predsednik napustio je svoju zemlju prvi put otkako je Rusija izvršila invaziju pre 300 dana kako bi uputio molbu Kongresu za nastavak vojne pomoći jer postoji bojazan da bi se republikanci, koji će od januara preuzeti Zastupnički dom parlamenta, mogli usprotiviti predlozima za dodatnu pomoć od 45 milijardi dolara u oružju i drugoj pomoći sledeće godine.

Naime, deo republikanaca pozvao je na prekid pomoći i reviziju koja će utvrditi kako su prethodno dodeljena sredstva potrošena. Sjedinjene Američke Države su već isporučile Ukrajini vojnu pomoć u vrednosti od 22 milijarde dolara u februaru. Juče je Bela kuća najavila dodatnih 1,85 milijardi dolara pomoći, uključujući i raketni sistem obrane Patriot za zaštitu ukrajinske infrastrukture koja je teško oštećena u napadima.

„Vaš novac nije milostinja. To je ulaganje u globalnu sigurnost i demokratiju s kojim postupamo na najodgovorniji način“, rekao je Zelenski na zajedničkoj sednici Senata i Zastupničkog doma SAD, obraćajući se na engleskom jeziku.

Istakao je da se Ukrajinci se bore i ginu, te da najmanje što Amerika može da učini jeste da im osigura oružje za otpor.

Zelenski je takođe pokušao da predstavi svog neprijatelja na način koji američki političari razumiju – kao terorističku državu u savezu s Iranom, drugim neprijateljem SAD, koji je Rusiji isporučio bespilotne letelice korišćene u napadima na ukrajinske gradove.

Reakcija iz Rusije

Poseta Volodimira Zelenskog Vašingtonu pokazuje da ni Amerika ni ukrajinski predsednik “nisu spremni za mir”, poručio je jutros ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov (Anatoly Antonov).

Njegovi komentari stigli su u trenutku nakon što je Zelenski održao govor u američkom Kongresu, u kojem je izrazio zahvalnost za američku podršku u borbi protiv ruske agresije i zatražio još pomoći.

“Ono što je u principu najavljeno, te dočekano aplauzom i sarkastičnim namigivanjem ukazuje na potrebu da se nastavi ‘proxy rat’ (rat preko posrednika) protiv naše zemlje, sve do pune pobede”, izjavio je Antonov, komentarišući Bajdenovu (Joe Biden) najavu da će Ukrajini poslati raketni sistem obrane Patriot.

“Mislim da svi savršeno dobro razumeju kakva sudbina očekuje one koji će upravljati tim sistemom na teritoriji Ukrajine”, poručio je Antonov.

Ruski ambasador takođe tvrdi da bi američko uključivanje u sukob u Ukrajini moglo dovesti do eskalacije konflikta, prenosi Index.hr.

“Provokativni potezi SAD olako vode prema eskalaciji čije posledice se ne mogu ni zamisliti.”

  • TATJANA

    23.12.2022 #1 Author

    Nece biti dobro

    Odgovori

  • MAJALG

    25.12.2022 #2 Author

    Savrseno odigrana uloga u savrsenoj reziji amerikanaca, to je jedino sto se moze reci za predsednika Ukrajine Zelenskog.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...