pROŠLE JESENI ZASEJANO VIŠE PŠENICE NEGO LANE

Žetva će kasniti zbog hladnog vremena

AgrobiznisBiznisVesti

4.6.2021 07:53 Autor: Miljan Paunović 0

Žetva će kasniti zbog hladnog vremena Žetva će kasniti zbog hladnog vremena
Ovog proleća kukuruz je posejan na 20.000 hektara više nego lane, za 10.000 hektara su uvećane površine pod sojom, a za toliko je manje... Žetva će kasniti zbog hladnog vremena

Ovog proleća kukuruz je posejan na 20.000 hektara više nego lane, za 10.000 hektara su uvećane površine pod sojom, a za toliko je manje suncokreta nego prošle godine, podaci su Udruženja „Žita Srbije“, piše RTS.

Zbog hladnog vremena usporena je vegetacija svih ratarskih kultura, pa će i žetva kasniti. Na većini parcela u šabačkom kraju kukuruz je posejan van optimalnog roka. Na nekim njivama poljoprivrednici su usev presejavali.

„Usev je sada u korektnom stanju s obzirom na to da setva nije bila nikad duža, nikad nije bila hladnija, kišovitija. Dosta paora moralo je da presejava kukuruz, jer je istrulio od vlage, hladnog vremena“, rekao je Filip Dragojević, poljoprivrednik iz Šapca.

Vlage u zemljištu ima, ali nedostaje toplota kako bi biljke napredovale. Vreme pogoduje zaštiti prolećnih useva od korova. Hladno vreme usporilo je rast ozimih žita, ali se i poljoprivrednici i stručnjaci nadaju dobrom prinosu pšenice.

„Sada nema nekog ulaska u njive zbog zaštite. Usevi su uglavnom dobrog kondicionog stanja, zdravi su, jedino ako se neki jači napad leme javi, u tom slučaju može se uraditi zaštita. Sada možemo reći da je rano govoriti o nekom prinosu, ipak, očekujemo jedan dobar, solidan prinos“, objašnjava Svetlana Zlatarić iz PSSS Šabac.

Sunce je sada najpotrebnije i pšenici, koja je u ranoj fazi nalivanja zrna.

Prema podacima Udruženja „Žita Srbije“, pšenicom je jesenas u Srbiji zasejano oko 595.000 hektara, za 25.000 hektara više nego godinu dana ranije. I ječma je više za 16.000 hektara. Zbog neuobičajeno hladnog vremena, procena je de će žetva kasniti desetak dana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...