ŽITARICE REKORDNO, A VOĆE PODBACILO Slabiji rod nego prošle godine, naročito jabuka i grožđa

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

11.9.2020 08:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

ŽITARICE REKORDNO, A VOĆE PODBACILO Slabiji rod nego prošle godine, naročito jabuka i grožđa ŽITARICE REKORDNO, A VOĆE PODBACILO Slabiji rod nego prošle godine, naročito jabuka i grožđa
Za razliku od žitarica, koje su ove godine dale odlične, čak i rekordne prinose, rod voća je podbacio u odnosu na lanjski, pokazuju trenutne... ŽITARICE REKORDNO, A VOĆE PODBACILO Slabiji rod nego prošle godine, naročito jabuka i grožđa

Za razliku od žitarica, koje su ove godine dale odlične, čak i rekordne prinose, rod voća je podbacio u odnosu na lanjski, pokazuju trenutne procene. Ovogodišnji rod iznosiće između 1,2 i 1,3 miliona tona, dok je prošlogodišnji rod bio 1,6 miliona tona, navode u Privrednoj komori Srbije.

Podbacile su jabuke i šljive i grožđe, najvažnije vrste koje sada stižu na branje. Ove godine očekuje se pad roda jabuka za oko 10 odsto u odnosu na lane, kada je proizvedeno oko 500.000 tona ovog voća.

Na pad proizvodnje su, pre svega, uticale vremenske prilike, koje nisu pogodovale jabukama, međutim to neće uticati na kvalitet, jer su u savremenim zasadima primenjivane sve preporučene agrotehničke mere.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Tokom većeg dela ove godine jabuke su na našem tržištu bile veoma skupe, pa se kilogram prodavao i za više od 200 dinara. Cene bi mogle da se normalizuju, s obzirom da u ovom trenutku na rod stiže veliki broj sorti jabuka, pa će se poboljšati ponuda na domaćem tržištu.

Veliki deo proizvodnje će otići u izvoz, najviše u Rusku Federaciju, kao što je bilo i prethodnih godina.

Ove godine se proizvođačima otvorila još jedna šansa za izvoz i dobru izvoznu cenu, jer se u Poljskoj, jednom od naših najvećih konkurenata u ovoj vrsti proizvodnje, zbog izmrzavanja jabuka, očekuje pad proizvodnje“, kazao je Tanjug Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju u PKS.

Foto: Pixabay.com

Rod šljiva je varirao od regiona do regiona, ali pošto je berba još u toku, nema preciznih podataka o ukupnom prinosu na teritoriji cele države.

Ipak se očekuje pad proizvodnje od 20 do 30 odsto po regionima, kao i nešto slabiji kvalitet. Niska otkupna cena od 10 do 20 dinara po kilogramu, neredovan otkup, nedostatak radne snage i berača, samo su neki od problema koji su pratili ovogodišnju berbu“, objašnjava Bogunović, dodajući da će i ove godine 70 odsto roda šljive završiti u rakiji.

Foto:Pexels.com

Nepovoljne vremenske prilike u regionu Župe uticale su na pad proizvodnje grožđa u tom regionu od više od 50 odsto, dok se u Šumadiji i Vojvodini očekuje znatno bolji prinos, kao i kvalitet.

Sektor proizvodnje grožđa i vina je inače, zbog pandemije korona virusa, pretrpeo velike štete. U prvih šest meseci ove godine prodato je za 50 odsto manje domaćih vina, nego u istom periodu prošle godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...