Najmanji pad zabeležen u Estoniji, Rumuniji i Bugarskoj

Značajno smanjen broj putnika u vozovima Evropske unije

EUVesti

20.11.2021 10:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Značajno smanjen broj putnika u vozovima Evropske unije Značajno smanjen broj putnika u vozovima Evropske unije
Kao rezultat strogih mera predostrožnosti i smanjenog broja vozova u saobraćaju od marta 2020. godine, prevoz putnika u Evropskoj uniji se značajno smanjio, objavio... Značajno smanjen broj putnika u vozovima Evropske unije

Kao rezultat strogih mera predostrožnosti i smanjenog broja vozova u saobraćaju od marta 2020. godine, prevoz putnika u Evropskoj uniji se značajno smanjio, objavio je Eurostat.

Na teretni transport su ta ograničenja uticala u mnogo manjoj meri nego na prevoz putnika, koji se skoro prepolovio između 2019. i 2020. (46 odsto). Posebno su značajni padovi u drugom i četvrtom kvartalu 2020. godine, 74 i 54 odsto u poređenju sa istim periodom 2019. godine.

Sve države članice EU prijavile su značajno smanjenje broja putnika prevezenih železnicom u 2020. godini. Najveći pad zabeležen je u Irskoj od čak 64 odsto, i Italiji 57 procenata. Među preostalim državama članicama EU, u sedam je pao prevoz putnika železnicom za više od 40 odsto u istom periodu, a u devet država članica zabeležen je pad između 30 i 40 procenata.

Najmanji pad zabeležile su Estonija 29 odsto, Rumunija 28 procenata i Bugarska 21 procenat, navodi se na sajtu zvanične evropske statistike.

Covid-19 manje je uticao na železnički teretni transport. Izraženo u tonama, pet država članica EU i Norveška zabeležile su povećanje u prošloj godini u odnosu na prethodnu godinu. Irska je zabeležila najveći rast 30 odsto, a sledi Bugarska sa 19 procenata.

Nasuprot tome, visok pad je primećen u Letoniji 42 odsto, a slede Estonija 26 procenata, Luksemburg 18 odsto, Španija 17 i Rumunija 16 odsto.

U apsolutnom iznosu, Nemačka je bila zemlja sa najvećim padom u železničkom teretnom saobraćaju, sa padom od 20 miliona tona u 2020. godini u odnosu na godinu pre. Sledi je Letonija sa padom od 17 miliona tona u istom periodu.

  • GocaBG

    20.11.2021 #1 Author

    Na sve se odrazilo,pa i na zeleznicu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...