Povlačenje Rusije iz sporazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine uzburkalo berze

Zastoj u crnomorskim lukama za sada nije izazvao poremećaje na srpskom tržištu

AgrobiznisIzdvajamo

31.10.2022 14:37 Autor: Marija Jovanović 9

Zastoj u crnomorskim lukama za sada nije izazvao poremećaje na srpskom tržištu Zastoj u crnomorskim lukama za sada nije izazvao poremećaje na srpskom tržištu
Povlačenje Rusije iz sporazuma o dozvoli izvoza žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora uzburkao je berze. Dogovor koji je postignut u julu ove godine... Zastoj u crnomorskim lukama za sada nije izazvao poremećaje na srpskom tržištu

Povlačenje Rusije iz sporazuma o dozvoli izvoza žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora uzburkao je berze. Dogovor koji je postignut u julu ove godine bio je ključan za smirivanje cena i krizu sa zalihama hrane na globalnom nivou. Sada se strahuje da će novi trgovinski zastoj dodatno pogurati već visoku inflaciju.

“Ukrajina kao jedan od najvećih izvoznika pšenice igra veliku ulogu u izvozu ove žitarice na globalnom nivou. Koncentracijom robe u crnomorskim lukama dolazi do novog poremećaja u svetskim zalihama, a posledice će osetiti zemlje siromašne ovom robom”, objašnjava u razgovoru za Biznis.rs Anja Jakšić sa Produktne berze u Novom Sadu.

Ova dešavanja, kako kaže, utiču na tenziju među učesnicima na tržištu, s obzirom na nestabilne bilanse, kao i promene u odnosu ponude i tražnje.

“Narušen odnos ponude i tražnje dalje uzrokuje oscilacije u kretanju cena na svetskom nivou. S obzirom na to da je geopolitička situacija nepredvidiva, nije moguće sagledati sve posledice koje bi zaustavljanje koridora hrane moglo imati na svet. U svakom slučaju novonastala situacija dodatno podgreva zabrinutost i povećava tenzije na tržištu žitarica”, navodi Jakšić i dodaje da se prema prognozama analitičara očekuje rast cena žitarica na svetskim berzama.

“Ono što je trenutno prisutno na tržištu jeste strah oko problema snabdevanja robom, koji utiče na pozitivan cenovni trend. Fjučersi pšenice u Čikagu skočili su jutros za oko sedam odsto, dok su fjučersi kukuruza poskupeli za skoro tri odsto. I na berzi u Parizu ovog jutra cene su više u odnosu na prethodnu nedelju. Cena pšenice je viša za 3,7 odsto, dok je cena kukuruza porasla za oko tri procenta”, ističe naša sagovornica.

Kada je reč o Produktnoj berzi u Novom Sadu, ona kaže da se ovog jutra beleži veća tražnja za kukuruzom i pšenicom.

“Na tržištu kukuruza primetna je slabija ponuda i na višem cenovnom nivou u odnosu na tražnju. Ugovor za ovu žitaricu tokom današnjeg dana zaključen je po ceni od 35,30 dinara po kilogramu bez PDV-a. Kada je u pitanju pšenica, najviše upita je za pšenicu sa proteinom 11,5-12 odsto po cenama od 40 do 40,20 dinara za kilogram bez PDV-a, dok su ponude slabije i na višim cenama. Za sada se ne osećaju značajnije posledice na našem berzanskom tržištu, ali u narednim danima ostaje nam da pratimo dalji razvoj situacije i dešavanja na svetskim berzama, kao i njihov uticaj na domaće tržište”, napominje Jakšić.

Što se tiče budućih prognoza kada su u pitanju domaća proizvodnja, cene i izvoz, naša sagovornica kaže da će ove godine biti posejano više pšenice, a razlog za to je suša, koja je bila prisutna tokom godine i koja je uticala na rod i kvalitet.

“U pogledu cena i izvoza, uticaj će imati dalja dešavanja u svetu i cene na svetskom tržištu, ali i domaće prelazne zalihe robe. Još uvek je rano donositi procene o mogućim kretanjima i uticajima na domaće tržište. U ovom trenutku ta situacija jeste donela zabrinutost kod trgovaca, kako kod nas, tako i u svetu. Međutim, mnogo zavisi od toga koliko će ova situacija trajati i kako će se Ukrajina snaći u izvozu robe drugim kanalima”, zaključuje Anja Jakšić sa Produktne berze u Novom Sadu.

 • MARKO7

  31.10.2022 #1 Author

  Bilo bih dobro kada bih tako ostalo

  Odgovori

 • Anna

  31.10.2022 #2 Author

  To će se odraziti i na naše tržište, jer svi smo povezani.

  Odgovori

 • VOJKAN

  1.11.2022 #4 Author

  Mislim da je domaće tržište i te kako podrmano, još bi samo ovo falilo

  Odgovori

 • TATJANA

  1.11.2022 #5 Author

  Na ice se drugi izvori izvoza

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  1.11.2022 #6 Author

  Svakako se tražnja preliva po sistemu zatvorenih sudova, ako Ukrajina ne nadje nove kanale izvoza to će povećati tražnju kod nas i povećati cene.

  Odgovori

 • CUPKA

  1.11.2022 #7 Author

  Valjda ce se situacija smiriti, i da desavanja u svetu nece previse poremetiti izvoz-uvoz.

  Odgovori

 • Coka13

  2.11.2022 #8 Author

  Bilo bi dobro za nas da ovako ostane, ali šanse za to su male. Jednostavno sve ide u smeru da se potpuno uništi poljoprivreda. Cene u prodaji obrađenih žitarica skaču, ali to ne važi za sam otkup. Ili skoče neznatno.

  Odgovori

 • GOCA BG

  2.11.2022 #9 Author

  Narusen odnos ponude i traznje je napravio haos na trzistu…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...