Visoke cene kod kuće i jeftin odmor u komšiluku

Albanija nova popularna destinacija za letovanje Italijana

BiznisTurizam

17.8.2023 10:55 Autor: Vladimir Jokanović 3

Albanija nova popularna destinacija za letovanje Italijana Albanija nova popularna destinacija za letovanje Italijana
Nikada ranije nije bilo toliko turista iz Italije koji svoj godišnji odmor provode u Albaniji, izbegavajući tako visoke cene kod kuće. Broj turista iz... Albanija nova popularna destinacija za letovanje Italijana

Nikada ranije nije bilo toliko turista iz Italije koji svoj godišnji odmor provode u Albaniji, izbegavajući tako visoke cene kod kuće. Broj turista iz Italije uvećao se 70 odsto u 2022. u odnosu na 2021. godinu, a ovog leta ih je oko 50 odsto više nego u celoj prošloj godini.

Broj Italijana koji letuju na albanskoj obali Jadranskog i Jonskog mora, blizu je pola miliona, naveo je albanski premijer Edi Rama. On je istakao da se u poslednjih nekoliko godina promenila percepcija Albanije, koja je ranije smatrana zemljom kriminala, mafije i siromašnih imigranata, prenosi Albanian Daily News.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia Meloni) iznenada je doputovala u Albaniju ranije ove nedelje. Ona je pristala u Valoni gde je stigla redovnom trajektnom linijom iz Pulje. Meloni je u Pulji letovala sa porodicom, a zatim su zajedno prešli u Albaniju, gde su bili gosti Edija Rame i njegove porodice.

Kako su cene u Italiji porasle, turiste iz evropskih zemalja privlače niži troškovi letovanja u Albaniji, od hotelskog smeštaja do restorana i ležaljki. Nemačka savezna agencija za statistiku objavila je podatak da su cene hotela i restorana za 56 odsto niže od onih u Nemačkoj, što čini Albaniju najjeftinijom destinacijom za odmor u Evropi.

Mnogi strani turisti u Albaniji su Italijani koji su izbegli skupo letovanje kod kuće. Istovremeno, međunarodni dolasci u Italiju opali su za 43 odsto u u prva četiri meseca u poređenju sa istim periodom 2022. godine, dok su domaće posete nekim regionima opali za 20 do 30 odsto, prema podacima italijanske turističke organizacije Federturismo, koja ocenjuje da je to „zvono za uzbunu“, prenosi Financial Times.


Italijansko Ministarstvo finansija saopštilo je da se oslanja na turiste da poveća BDP zemlje u trećem kvartalu, posle razočaravajućih podataka za drugi kvartal, kada je privreda smanjena za 0,3 odsto u odnosu na prethodna tri meseca.

Pored previsokih cena, toplotni talasi, požari i erupcija vuilkana na jugu, kao i oluje na severu Italije, doprineli su povećanom broju otkazivanja aranžmana u poslednjem trenutku. Globalni turistički influenser iz Indije Akanksa Monga pozvao je turiste da „preskoče Italiju“ tokom leta, zbog velikih vrućina, nepodnošljive gužve i cena koje su „više nego u Norveškoj“.

Italijanski mediji označili su Albaniju kao „in“ destinaciju za letovanje, ističući njene peščane plaže i opisujući je kao „Karibe Evrope“. Otvaranje niskobudžetnih avionskih linija ka albanskim aerodromima doprinelo je da broj putnika iz inostranstva poraste u junu više od 100 odsto. Podaci Eurostata pokazuju da je u prvom kvartalu bilo za 152 odsto više stranih turista u Albaniji nego 2019. godine.

 • DUCA

  19.8.2023 #1 Author

  Albanija postaje mnogima interesantna destinacija ne samo Italijanima.

  Odgovori

 • MODESTY

  20.8.2023 #2 Author

  Od Italije tesko da ima lepse destinacije

  Odgovori

 • DASHA

  22.8.2023 #3 Author

  Svakako je pohvalno sto ulazu u turizam, posebno zbog geografske pozicije na moru.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...