Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Brojni zaposleni u pogonima čuvenog proizvođača ugroženi zbog nedostatka čipova

Ford zaustavlja proizvodnju automobila

BiznisFirme u fokusuInfrastrukturaU fokusu

3.5.2021 23:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ford zaustavlja proizvodnju automobila Ford zaustavlja proizvodnju automobila
Zbog nedostatka čipova, Fordova fabrika u Kelnu će u narednih nekoliko meseci morati gotovo u potpunosti da zaustave proizvodnju automobila. Portparol Forda objavio je... Ford zaustavlja proizvodnju automobila

Zbog nedostatka čipova, Fordova fabrika u Kelnu će u narednih nekoliko meseci morati gotovo u potpunosti da zaustave proizvodnju automobila. Portparol Forda objavio je da se menadžment sa predstavnicima zaposlenih dogovorio o prekidu u proizvodnji u periodima od 3. maja do 18. juna i od 30. juna do 9. jula. Za to vreme trake će mirovati. Ovom odlukom pogođeno je oko 5000 od 15.000 zaposlenih u Kelnu, prenosi nemački „Bild“.

Montažne linije u Kelnu trebalo bi da budu aktivne samo od 19. do 29. juna. Drugo gašenje proizvodnje do sredine jula prati i tradicionalni kolektivni godišnji odmor. U tom smislu, očekuje se da proizvodnja ponovo krene tek 16. avgusta. Ford nije usamljen kada su u pitanju problemi sa isporukama čipova. I drugi proizvođači automobila, poput Volkswagen, Audi, Daimler i BMW su, zbog toga, takođe najavili određena ograničenja u proizvodnji.
„Situacija na globalnom tržištu poluprovodnika i dalje je napeta i, prema svim procenama, tako će biti i u narednih nekoliko meseci, što će dovesti do uskih grla u isporuci“, opravdao je potez Fordov portparol. Zbog toga grupa mora da zaustavi proizvodnju. „Nadoknadićemo izgubljenu proizvodnju na najbolji mogući način“, obećao je. „Radimo na poboljšanju situacije što je brže moguće.

Ford je ranije najavio da će proizvodnja u Kelnu biti obustavljena petkom zbog pada potražnje vezanog za pandemiju korona virusa. Kako je od ranije poznato, proizvodne linije u pogonu Forda u Saarlouisu takođe će biti zaustavljene u periodima od 3. do 18. maja i od 25. maja do 7. juna. Ovom odlukom pogođeno je oko 4.500 zaposlenih u Fordu. Prema tvrdnjama iz ove kompanije, već se pregovara o daljem smanjenju proizvodnje u Saarlouisu.

Tagovi
FORD U FOKUSU

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...