Ponuda turističkih agencija za kraj aprila i početak maja ove godine kreativna i bogata

Gde otputovati za predstojeće praznike?

BiznisTurizam

21.4.2021 10:11 Autor: Julijana Vincan 4

Gde otputovati za predstojeće praznike? Gde otputovati za predstojeće praznike?
Čini se da su vakcine promenile odnos prema pandemiji, što je možda najvidljivije kada je u pitanju ponuda turističkih agencija za putovanja tokom Praznika... Gde otputovati za predstojeće praznike?

Čini se da su vakcine promenile odnos prema pandemiji, što je možda najvidljivije kada je u pitanju ponuda turističkih agencija za putovanja tokom Praznika rada i pravoslavnog Uskrsa. Naime, već i prilikom prve pretrage na internetu može se videti da su turističke agencije, koje je korona kriza prilično pogodila, jedva dočekale trenutak da budu kreativne i iznesu svoje ponude.

Ono što je primetno na prvi pogled jeste da se ponuđači turističkih aranžmana nisu fokusirali samo na Srbiju, već i na inostranstvo. Tako su na mnogim sajtovima sa turističkom ponudom može naći i zasebna kategorija „Uskrs i 1. maj 2021“, gde se mogu naći predlozi za putovanja u trajanju do šest dana za evropske destinacije, ali i za Egipat – do 15 dana, Dubai – do 10 dana i Kipar – do 10 dana. U opciju su i aranžmani za Jordan, Kubu, Njujork, Tajland, Zanzibar.

Banje najtraženije za predstojeće praznike u Srbiji

Za odmor tokom praznika, građani se, kada je reč o turizmu u našoj zemlji, najviše interesuju za banjske centre, gde su hotelski kapaciteti u pojedinim banjama već rezervisani više od 70 odsto, kažu u Turističkoj organizaciji Srbije. Kako je za Tanjug izjavila direktorka TOS, Marija Labović, u banjama je hotelski smeštaj rezervisan za praznike između 45 i 70 procenata, pa su tako, na primer, u Sokobanji hotelski kapaciteti već rezervisani 72 odsto, u Prolom i Lukovskoj banji oko 70 procenata, a u banji Vrdnik 55 odsto.

„Sa druge strane, interesovanje stranih turista za odmor u Srbiji još uvek je skromno zbog epidemiološke situacije. Kada je reč o dve najpopularnije banje u Srbiji, u Sokobanji je do sada za praznike rezervisano i 63 odsto privatnog smeštaja, a u Vrnjačkoj Banji 45 procenata kapaciteta u hotelima i otprilike isto toliko u privatnom smeštaju“, ističe Labović.

Za boravak u nekoliko banja za period od 30. aprila do 5. maja, raspon cena trenutnih ponuda za dve osobe, koje se mogu naći na sajtu Booking.com, je sledeći:

Najpovoljniji smeštaj (RSD)Najskuplji smeštaj (RSD)
Vrnjačka banja7.195117.567 (cela kuća – chalet)
Vrdnik banja9.99393.466 (polupansion)
Sokobanja8.23073.362 (noćenje sa doručkom)
Banja Koviljača5.87866.131
Prolom banja14.69644.080 (pun pansion)
Lukovska banja16.45943.029 (pun pansion)
Niška banja10.58123.513
Izvor: Booking.com

S druge strane, ljubiteljima planina, kojih je tokom predstojećih praznika nešto manje, mogu se dopasti i Stara planina, zatim poseta brojnih manastira i samog predela Ovčarsko-kablarske klisure, a za one koji su nedaleko od Beograda, za jednodnevni izlet pravi izbor je Avala.

Seoski i planinski turizam manje popularni

Planinski centri su za predstojeće praznike malo manje traženi od banjskih centara, primećuje Labović i dodaje da je rezervisanost kapaciteta hotela između 35 i 40 odsto, ali da postoji veliko interesovanje za privatni smeštaj. Ipak, na planinama je do sada za praznike rezevisano između 25 i 30 odsto kapaciteta.

„Očekujem da će ove nedelje biti povećano interesovanje turista za planine u celoj Srbiji. Na Kopaoniku su hoteli do sada rezevisani oko 40 procenata, dok je zauzetost privatnog smeštaja između 25 i 30 odsto. Na planini Zlatar između 20 i 30 procenata hotelskog smeštaja, a privatnog oko 35 odsto“, obrazložila je direktorica TOS.

Na planini Golija, precizira Labović, rezervisano je oko 30 procenata hotelskog smeštaja, a u privatnom smeštaju oko 40 odsto, dok su hoteli na Zlatiboru do sada za praznike rezervisani između 40 i 50 procenata.

„Još u prošloj godini zabeležen je veliki porast broja noćenja u ruralnim sredinama, tako da očekujemo da će taj trend biti nastavljen i ubuduće. Za turiste, kada je ruralni turizam u pitanju, posebno je atraktivna zapadna Srbija i to deo oko Ivanjice, kao i Rudnik, Gornji Milanovac, ali i okolina Kragujevca, gde se traži “krevet više“, naglasila je Labović.

Kada je reč o zainteresovanosti turista za boravak u glavnom gradu tokom praznika, direktor Turističke organizacije Beograd Miodrag Popović, kaže je da je interesovanje malo i da je rezervisanost hotela tek oko pet odsto.

 • Anja

  21.4.2021 #1 Author

  Mislim da će ljudi odbrati neku desetinaciju van Srbije,uzeleli su se putovanja.

  Odgovori

 • olja

  21.4.2021 #2 Author

  Gde god samo izaci iz Beograda!

  Odgovori

 • MSRM

  21.4.2021 #3 Author

  Topla preporuka za Lukovsku Banju.

  Odgovori

 • Dika

  22.4.2021 #4 Author

  Neka od prelepih planina u našoj zemlji je svakako odličan izbor!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...