(FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Jedna od najpopularnijih destinacija – Sokobanja, lekovita i za telo i za dušu

BiznisIzdvajamoTurizam

16.7.2020 10:36 Autor: Ljiljana Begović

(FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Jedna od najpopularnijih destinacija – Sokobanja, lekovita i za telo i za  dušu (FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Jedna od najpopularnijih destinacija – Sokobanja, lekovita i za telo i za  dušu
Iako nam se čini da je pandemija korona virusa poremetila sve naše planove ipak je moguće da ovog leta provedete odmor baš onako kako... (FOTO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Jedna od najpopularnijih destinacija – Sokobanja, lekovita i za telo i za  dušu

Iako nam se čini da je pandemija korona virusa poremetila sve naše planove ipak je moguće da ovog leta provedete odmor baš onako kako ste zamišljali. Jedna banja u Srbiji nudi toliko sadržaja da ni deset dana nije dovoljno da sve obiđete i doživite.

Kada skrenete sa autoputa kod Aleksinca, od koga je Sokobanja udaljena 30 km, nakon 20 minuta vožnje ulazite u Bovansku klisuru, prolazite pored jezera, nakon čega vam se otvara vidik na najživopisniji predeo u Srbiji – Sokobanjsku kotlinu.

Foto:Turistička organizacija Sokobanja

Jedna od najstarijih banja u Srbiji, ovog leta za razliku od ostalih već je svoje kapacitete popunila do 90 procenata. „U Sokobanji je turistička sezona ove godine krenula  malo ranije, trenutno je popunjeno 90 posto kapacitata. Dosta naših gostiju koristi turističke vaučere“, kaže za portal Biznis.rs Aleksandra Krstić rukovodilac marketinga Turističke organizacije Sokobanja.

U Sokobanju turisti dolaze kako zbog lečenja, tako i zbog tradicionalnih letnjih manifestacija, izletišta, kulturno-istorijskih spomenika. „Ovog leta je još neizvesno održavanje tradicionalnih manifestacija kao što su „GREEN HEART FEST“ , Sesalački kotlić, Međunarodni festival „Prva harmonika Srbije“. Zbog epidemiološke situacije svi događaji su pomereni za avgust, ali svakako naši gosti mogu da uživaju u mnogim drugim sadržajima koje Sokobanja nudi, uz poštovanje mera zaštite,“ kaže Krstić.

Kao jedna od najstarijih banja u Srbiji, Sokobanja ima dugi istoriju.

Foto:Turistička organizacija Sokobanja

Istorija i nastanak

Još u doba neolita postojala je ljudska naseobina u području zvanom Trebič, 5 km zapadno od Sokobanje. Stručnjaci Arheološkog instituta Srpske akademije nauka 1968. godine obavili su istraživanja na lokalitetu Trebič. Iz doba neolita pronašli su nožić od kremena koji je, verovatno, služio za obradu kože, sekire, razne alatke i još neke predmete pokućstva.

Nagli uspon Sokobanja je doživela nakon konačnog oslobođenja od Turaka (1833.), dolaskom Knjaza Miloša Obrenovića u Banju. Po njegovom nalogu iste 1834. god. obnavlja se turski amam, sagrađen na temeljima rimskih termi. Knjaz je odmah pored Amama za muškarce dobio i svoju kadu koja je nakon nekoliko rekonstrukcija i danas u funkciji.

Sokobanja svoj procvat doživljava ponovo sedamdesetih godina prošlog veka, a početkom osamdesetih ostvaruje rekordan turistički promet od više od 100.000 gostiju i milion noćenja. 1977. izgrađeno je veliko zdanje Specijalne bolnice Sokobanja sa 380 postelja. 1978. sokobanjski prirodni potencijali potpuno se zaokružuju izgradnjom akumulacije na reci Moravici, odnosno Bovanskog jezera.

Lekovitost termalnih izvora, klima, geografski položaj, turistička ponuda i mogućnost za odmor i rekreaciju odavno su bili razlozi za dolazak u Sokobanju.

Foto:Turistička organizacija Sokobanja

„Danas je Sokobanja jedno od najpopularnijih turističkih mesta u Srbiji. Strategijom Vlade republike Srbije 2006. okarakterisana je srpskom banjom sa najviše potencijala i svrstana u sedam najatraktivnijih turističkih destinacija u Srbiji. Sokobanja, kao turističko mesto sa dugom tradicijom ali i sa mnogobrojnim novinama u svojoj turističkoj ponudi, pruža svojim posetiocima intenzivan i nezaboravan doživljaj“, naglašava Aleksandra Krstić rukovodilac marketinga službe Tursitičke organizacije Sokobanja.

Lekovitost termo-mineralnih izvora

Sokobanja je poznata po lekovitosti svojih termo-mineralnih izvora. Od davnina su ljudi na ovim prostorima tražili lek svojim tegobama i bolestima kupanjem u čudotvornoj sokobanjskoj vodi. Pored toga što leče, ovi izvori okrepljuju dušu i telo, podmlađuju, relaksiraju, i opuštaju, doprinoseći očuvanju vitalnosti i dobrog raspoloženja.

Postoji šest termomineralnih izvora u Sokobanji čija voda pomaže u otklanjanju velikog broja različitih zdravstvenih tegoba. U centralnom banjskom kupatilu „Amam“ postoje dva izvora: „Sv. Arhanđel“ temperature 43°C i „Preobraženje“ sa temperaturom između 43,8 i 53°C.

Foto:Turistička organizacija Sokobanja

Ali ono što Sokobanju takođe čini jedinstvenom jesu izletišta

„Vrelo- Borići“ je poznato izletište, udaljeno oko 300 m od centra Sokobanje. Vrelo je nekada bilo mondensko izletište, gde su se okupljali poznati književnici, glumci, umetnici, političari i članovi kraljevske porodice Karađorđević. Stazom je povezano sa izletištem Borići, čiji je gornji deo uređen za izletnike, a niži deo je za kampere. U ovom delu Sokobanje nalazi se spomen-česma Hajduk Veljku Petroviću i letnja pozornicu „Vrelo“.

Park šuma „Čuka 2“ nalazi se u blizini Specijalne bolnice Sokobanja, u naselju Čuka. Zimzelena šuma, staza zdravlja, parkić za decu, drvene klupe i kućice za odmor su samo neke od atraktivnosti ovog izletišta. Prostor je pogodan je za razne sportske aktivnosti kao što su badminton i frizbi, ili za izlete i šetnju u prelepom prirodnom ambijentu i celodnevni boravak na otvorenom.

Foto:Turistička organizacija Sokobanja

„Lepterija“ je najpoznatije i najposećenije izletište u Sokobanji. Udaljena je 2 km od centra Sokobanje. Do izletišta se može stići asfaltnim putem, ili živopisnom šumskom stazom. U neposrednoj blizini je crkva Rođenja Presvete Bogorodice i prirodni fenomen „Bogorodica u steni“. Srednjovekovno utvrđenje Sokograd nalazi se na samo 500 m od Lepterije, do koga se dolazi šumskom stazom.

Vodopadi, jezera, pećina i  kamen ljubavi

Izletište „Ozren“ je udaljeno je oko 5 km od centra Sokobanje. Do Ozrena se stiže asfaltnim putem. Obuhvata veliki park u okviru koga se nalaze sportski tereni, dečije igralište i veštačko jezerce, restoran, vodeni slap Mala Ripaljka i uređen piknik prostor. U blizini je i Ripaljka, najviši vodopad u Srbiji (ukupna visina 40m), koja je proglašena prvim srpskim spomenikom prirode, 1948. god.

Foto:Turistička organizacija Sokobanja

 Izletišta „Očno“  i „Kalinovica“ udaljena su 3 km od izletišta Ozren. Prvo je poznato po “Kamenu ljubavi”, usamljenoj steni na sredini velike livade, koja predstavlja simbol večne ljubavi. Drugo je proplanak, oivičen bukovom i borovom šumom, i poznato je po izvorima hladne vode.

Izvor reke Moravice je prijatno mesto za odmor i piknik, nadomak kristalno bistrog jezerceta gde nastaje reka Moravica. Sam izvor predstavlja prirodni fenomen, jer se na samom početku javlja u vidu razlivenog rečnog toka, koji nastaje od velikog broja podzemnih izvora.

Sesalačka pećina se nalazi u ataru sela Sesalac i udaljena je oko 19 km od Sokobanje. Pećina je osvetljena u dužini od 200 m i obiluje pećinskim nakitom: stalaktitima, stalagmitima, travertinskim kadama i tananim draperijama. Kroz nju teče rečica ponornica. Ispred pećine je lepo uređen piknik prostor, a u neposrednoj blizini je i veštačko jezerce.

Odlaskom u Sokobanju možete mnogo naučiti o istoriji Srbije

Srednjovekovni grad Sokograd izgrađen je krajem XIII i početkom XIV veka na temeljima rimske tvrđave, koja datira iz perioda IV – VI veka. Pronađeni su i podaci da je utvrđenje postojalo još u doba Stevana Nemanje, kasnije se spominje u biografiji despota Stefana Lazarevića. Razoren je 1413. god. u borbama za turski presto između Bajazitovog sina sultana Muse i odmetnika Hamuz bega. Nalazi se 2 km jugoistočno od centra Sokobanje, na steni iznad kanjona reke Moravice.

Foto:Turistička organizacija Sokobanja

U blizini sela Vrmdža (12 km od Sokobanje), u dolini rečice Pakleš, nalaze se zidine starog Vrmdžanskog grada za koga meštani kažu da je “latinski”. Grad je iz rimskog doba i nastao je u periodu između IV i VI veka, najverovatnije u vreme vladavine cara Justinijana. Grad se kasnije pominje u XIV veku kao stanište vlastele. Razoren je u XV veku (1413. g).

Tursko kupatilo “Amam” se nalazi u centralnom banjskom parku, a izgradili su ga Turci na temeljima rimskih termi u XV veku. Prvi put je obnovljeno 1834. god. po naredbi knjaza Miloša Obrenovića, a zadnji put 2005. god. Jedino je tursko kupatilo u funkciji na teritoriji Srbije. Poznato je i po tome što je u njemu snimljena scena čuvenog filma “Zona Zamfirova” reditelja Zdravka Šotre.

Milošev konak se nalazi u centru Sokobanje, na banjskom mermernom šetalištu. Izgradio ga je knjaz Miloš Obrenović, u prvoj polovini XIX veka, za potrebe svoje administracije.

Foto:Turistička organizacija Sokobanja

Ako odete u Sokobanju imaćete priliku da posetite Etno sela, kojih ima nekoliko u okolini, do Akva parka, spa centara koji nude pravi odmor i relaksaciju, ali i lečenje.  Bezobzira na popunjenost kapaciteta ovog leta, ipak smeštaj možete naći i to po povoljnim ceneama. “Cene smeštaja nismo menjali, to je i jedan od razloga zašto je ovo leto u Sokobanji počelo ranije. Iskoristite vaučere, a i ako ih nemate nećete pogrešiti ako dođete u Sokobanju”, poručuje Aleksandra Krstić, rukovodilac marketinga Turističke organizacije Sokobanja.

Tagovi
EKO TURIZAM

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...