23. Međunarodni sajam investicija i trgovine CIFIT

Ministarka kulture otvorila Forum „Jedna Kina, jedna Srbija“ u Sjamenu

SrbijaSvetVesti

9.9.2023 13:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Ministarka kulture otvorila Forum „Jedna Kina, jedna Srbija“ u Sjamenu Ministarka kulture otvorila Forum „Jedna Kina, jedna Srbija“ u Sjamenu
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, koja predvodi državnu delegaciju na 23. Međunarodnom sajmu investicija i trgovine CIFIT, otvorila je Investicioni forum... Ministarka kulture otvorila Forum „Jedna Kina, jedna Srbija“ u Sjamenu

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, koja predvodi državnu delegaciju na 23. Međunarodnom sajmu investicija i trgovine CIFIT, otvorila je Investicioni forum „Jedna Kina, jedna Srbija“ i poručila da Srbija u Sjamenu predstavlja nove projekte na polju inovativnih sistema, jer želi da podeli glavna postignuća ostvarena u prethodnih nekoliko godina, posebno u vezi sa novim tehnologijama i ekonomiji zasnovanoj na znanju.

Gojković je istakla i da Srbija ostaje posvećena daljem razvoju ekonomske saradnje sa Kinom i dodatnom jačanju prijateljskih veza, saopštilo je ministarstvo, prensoi Beta.

Potpredsednica vlade je ukazala da Forum potvrđuje važnu ulogu Kine kao ključnog svetskog aktera u sferi investiranja, da pruža izvanredne mogućnosti domaćoj i inostranoj poslovnoj zajednici da sagleda investiciono okruženje u Kini i brojnim drugim zemljama, kao što je Srbija.

Naglašavajući da se Srbija sada razvija oslanjajući se na svoj uspeh u informacionim i komunikacionim tehnologijama, uspostavljajući se kao novi bioekonomski hab ili čvorište Evrope, Gojković je napomenula da je upravo u Sjamenu 2019. godine Srbija najavila svoje planove za usvajanje Strategije za razvoj veštačke inteligencije.

„Srbija je postala prva zemlja u regionu jugoistočne Evrope koja je usvojila ovu strategiju i kasnije, 2021. godine osnovala Institut za VI superkompjutere. Srbija je strateški dobro utemeljila svoj razvoj na modernim tehnologijama, gde je razvoj veštačke inteligencije jedan od prioriteta naše vlade“, rekla je Gojković.

Ona je istakla da će na ovogodišnjem sajmu u Kini kao prvi stub koncepta srpske izložbe biti predstavljen projekat – EXPO 2027 Beograd, specijalizovana izložba koja će se odigrati 2027. godine i da se pod temom „Igraj za čovečanstvo – sport i muzika za sve“ Beograd sprema da dočeka milione posetilaca iz svih krajeva sveta.

Foto: Beta/Zoran Petrović

Predstavljajući i ostale delove koncepta izložbe Srbije, Gojković je rekla da je drugi stub projekat BIO4 Kampus, jedinstveni multidisciplinarni kompleks za istraživanje i razvoj nauke sa fokusom na četiri teme – biotehnologiju, biomedicinu, bioinformatiku i biodiverzitet, sa planovima da bude dom za naučne ustanove i fakultete.

„Ovaj projekat će obezbediti dalji održivi razvoj, kako bi naša zemlja očuvala svoje mesto među evropskim liderima na polju modernih tehnologija“, pojasnila je Gojković.

Dodala je da je treći stub je buduća Inovaciona četvrt, kao treća faza izgradnje postojećih vrhunskih objekata Data centra u Kragujevcu, dok je četvrti stub predstavljanje projekta koji se realizuje u saradnji sa UNDP – stvaranje investicione mape Srbije, koja obezbeđuje informacije o potencijalnim investicijama privatnog sektora fokusiranim na Ciljeve održivog razvoja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...