Oko 25 odsto niža cena

Pekari i mlinari u Srbiji zadovoljni pojeftinjenjem električne energije

Biznis

17.4.2024 16:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Pekari i mlinari u Srbiji zadovoljni pojeftinjenjem električne energije Pekari i mlinari u Srbiji zadovoljni pojeftinjenjem električne energije
Pekari i mlinari u Srbiji zadovoljni su cenom električne energije koju im je ponudila Elektroprivreda Srbije (EPS) od 1. maja ove godine, odnosno pri... Pekari i mlinari u Srbiji zadovoljni pojeftinjenjem električne energije

Pekari i mlinari u Srbiji zadovoljni su cenom električne energije koju im je ponudila Elektroprivreda Srbije (EPS) od 1. maja ove godine, odnosno pri isteku važećih ugovora, jer je niža oko 25 odsto u odnosu na poslednju od oko 120 evra po megavatu (MW).

Vlada Srbije je tokom energetske krize, zbog rata u Ukrajini, držala cene električne energije pod kontrolom kako bi smanjila troškovni udar na privredu zbog „divljanja“ cene struje na berzi, prenosi Beta.

Potpredsednik Unije pekara Srbije Milenko Milutinović rekao je za Betu da će njegova pekara „Sreten Gudurić“ u Užicu do kraja aprila po važećem ugovoru plaćati električnu energiju po 119,67 evra po MW, a da je izabrala ponudu EPS-a da joj se od 1. maja ove godine u narednih 12 meseci obračunava nepromenljiva cena od 92 evra po MW.

„U ponudi su bile dve opcije, da izaberemo nepromenljivu cenu na godinu dana ili promenljivu na godinu dana, ali tako što bi se na kraju svakog kvartala usklađivala sa tržišnom cenom“, rekao je Milutinović.

EPS je sa Ministarstvom rudarstva i energetike napravio novu metodologiju za obračun cene električne energije za komercijalne kupce, odnosno privredu, koja će važiti od 1. maja ove godine, odnosno nakon što isteknu postojeći ugovori sa firmama o isporuci električne energije.

Pecivo
Foto: Pixabay.com

Cena struje, kažu privrednici nije ista za sve, već zavisi od količine potrošnje, vremena potrošnje i još nekih faktora.

Milutinović je rekao da je novosklopljeni ugovor za njegovu pekaru „kvalitetan“ jer je cena struje pala oko 23 odsto.

Naveo je da bi trebalo imati u vidu da je cena struje na berzi možda trenutno i niža, ali da će biti perioda i kada će biti viša jer je samo prošle nedelje u jednom danu na berzi povećana duplo.

On je rekao da će pojeftinjenje struje značajno uticati na troškove poslovanja jer pekare troše veliku količinu električne energije, pa bi njegov mesečni račun iznosio oko 15.000 evra, bez obračunatog poreza na dodatu vrednost.

„Sada će nam poslovanje biti komfornije. Nismo ni navikli na bolje“, rekao je Milutinović.

Izvršni direktor održavanja u Žitopromet mlinu u Senti Zoltan Nađ rekao je da je ta firma, takođe, izabrala jedinstvenu cenu električne energije za godinu dana i da će biti niža oko 25 odsto od trenutne.

„Zadovoljni smo, očekujemo da će nam se smanjiti ukupni troškovi poslovanja“, rekao je Nađ.

 • LJUBOMIR

  17.4.2024 #1 Author

  Finoo

  Odgovori

 • SUNCE

  17.4.2024 #2 Author

  Lepo je kada su privrednici zadovoljni odlukama vlade.

  Odgovori

 • Jj992

  17.4.2024 #3 Author

  Dobro je

  Odgovori

 • LENA

  17.4.2024 #4 Author

  Super vest za pekare i mlinare u Srbiji! Niže cene električne energije mogu značajno smanjiti troškove poslovanja, što će im omogućiti veću stabilnost i bolje poslovne uslove.

  Odgovori

 • jevtić

  18.4.2024 #5 Author

  Svakako da su zadovoljni

  Odgovori

 • Manja

  18.4.2024 #6 Author

  Nesto lepo

  Odgovori

 • JANA

  20.4.2024 #7 Author

  Konačno neka pomoć i za njih, bravo

  Odgovori

 • FILIP07

  20.4.2024 #8 Author

  Konacno nesto korisno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.