Najnovije poslovne vesti Biznis.rs

NOVA JEDNOKRATNA POMOĆ I POVEĆANJE PENZIJA NAJSTARIJIM GRAĐANIMA Minimalac veći za 2.000 dinara

IzdvajamoSrbijaVesti

11.9.2020 08:05 Autor: Aleksandra Vasić 0

NOVA JEDNOKRATNA POMOĆ I POVEĆANJE PENZIJA NAJSTARIJIM GRAĐANIMA Minimalac veći za 2.000 dinara NOVA JEDNOKRATNA POMOĆ I POVEĆANJE PENZIJA NAJSTARIJIM GRAĐANIMA Minimalac veći za 2.000 dinara
Rast penzija mogao bi da bude šest odsto, što bi bio najveći rast u poslednjih nekoliko godina, najavio je u četvrtak uveče predsednik Aleksandar... NOVA JEDNOKRATNA POMOĆ I POVEĆANJE PENZIJA NAJSTARIJIM GRAĐANIMA Minimalac veći za 2.000 dinara

Rast penzija mogao bi da bude šest odsto, što bi bio najveći rast u poslednjih nekoliko godina, najavio je u četvrtak uveče predsednik Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, to znači da će najstariji sugrađani koji su 2012. godine imali penziju 30.000 dinara, imati primanja od 40.000 dinara.

Oni koji su 2012. imali niske penzije od 20.000 dinara, sada će imati 27.499, što je uvećanje od 37,5 odsto.

Dodao je da ne bi trebalo zaboraviti da su penzioneri, kao i svi punoletni građani, u međuvremenu, dobili po 100 evra, kao i jednokratnu pomoć.

Foto: Tanjug

„Gledaćemo opet da iznenadimo penzionere nekom jednokratnom pomoći… Šest odsto je ono što je u skladu sa švajcarskim modelom“ rekao je Vučić kostujući na RTS.

Minimalac možda veći za 2.000 dinara

Predsednik je najavio i mogućnost da visina minimalne zarade bude povećana za 2.000 dinara.

“Minimalac je 2012. godine bio 15.600 dinara. Ako uspemo za još 2.000, a nadam se da hoćemo, to ziasta nije malo, onda je to dvostruko više uvećanje za poslenjih osam godina”, rekao je Vučić i dodao:

„Ako uspemo da podignemo minimalac na 32.000 dinara biće odlično. Vidite koliko se promenila situacija u Srbiji i koliko je danas sve bolje nego što je bilo“.

Iznos minimalne zarade danas iznosi oko 30.000 dinara.

Dodao je da će se iznos za koji će se povećati minimalac, pokriti kroz neoporezovani deo dohotka.

“Molim poslodavce da to prihvate i da razumeju da država mora da se bori za radnike”, rekao je Vučić.

Foto: Printscreen RTS

Podrška Mini šengenu „strahovit“ potez SAD, jer vodi trajnom miru

Vučić je rekao da bi ulaskom celog regiona u „mini šengen“ moglo da se uštedi 3,5 milijardi evra, da bi region bio bogatiji, nestale bi granice, podigli bi se kapaciteti celog regiona za priliv stranih direktnih investicija, pokazala stabilnost, ali i dodao da je za to potrebna politička volja i stabilnost.

„Potrebno je da neko ne misli daje važno samo da uradi nešto protiv Srbije“, rekao je Vučić i dodao da je mini šengen i najveći interes srpskog naroda.

Vučić je komentarišući to što je Priština sporazumom u Beloj kući pristala da uđe u inicijativu „mini šengen“, rekao da bi, uz „mini šengen“, bilo znatno manje problema u regionu.

„Bili bismo neuporedivo bogatiji, za najmanje deset odsto bogatiji, budući da su sedam odsto operativni troškovi zbog čekanja kamiona na granicama“, naveo je predsednik.

Vučić je rekao da je za razvijanje „mini šengena“ potrebna politička volja, navodeći da se deo već razvija sa Makedoncima oko fitosanitarnih i veterinarskih inspekcija koje rade na prelazu Tabanovce.

Foto: Pixabay.com

„Moramo da radimo i na radnim dozvolama, nostrifikaciji diploma, da onaj ko uđe na teritoriju Sribje ima pravo da ode i u Sarajevo, Tiranu. Za to nam je potreban mir i razgovori sa ljudima koji znaju šta znači kompromis“, rekao je Vučić.

Naveo je da uz „mini šengen“ više neće biti granice među Srbima, ali ni među Bošnjacima, te kao primer naveo da će jedan čovek koji dobije radnu dozvolu u Novom Pazaru moći da radi i u Sarajevu i obrunuto…

Dodao je da je veoma ponosan na tu ideju, za koju kaže da je, iako neki govore da je njegova, do nje zajednički došao sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

„Mislim da smo je zajednički stvorili Edi Rama i ja kad smo rekli da ne idemo uvek samostalno, kad idemo u Brisel uvek idemo da govorimo jedni protiv drugih, nismo nikad probali nesto zajedno da dobijemo. I Zoran Zaev je prišao i bio fer iako znam kakvi su bili pritisci i na njega“, rekao je Vučić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...