Najnovije poslovne vesti Biznis.rs

JOŠ BLAŽE MERE U SRBIJI UVEDENE ZBOG KORONA VIRUSA Ponovo rade kafići, restorani, javni gradski prevoz

IzdvajamoSrbijaVesti

4.5.2020 08:10 Autor: Aleksandra Vasić 0

JOŠ BLAŽE MERE U SRBIJI UVEDENE ZBOG KORONA VIRUSA Ponovo rade kafići, restorani, javni gradski prevoz JOŠ BLAŽE MERE U SRBIJI UVEDENE ZBOG KORONA VIRUSA Ponovo rade kafići, restorani, javni gradski prevoz
U okviru ublažavanja mera donetih u cilju sprečavanja širenja virusa korona, od ponedeljka ponovo počinju da rade restorani i kafići, javni gradski prevoz u... JOŠ BLAŽE MERE U SRBIJI UVEDENE ZBOG KORONA VIRUSA Ponovo rade kafići, restorani, javni gradski prevoz

U okviru ublažavanja mera donetih u cilju sprečavanja širenja virusa korona, od ponedeljka ponovo počinju da rade restorani i kafići, javni gradski prevoz u pojedinim gradovima, međugradski i železnički prevoz putnika.

Tako od ponedeljka 4. maja počinje sa radom gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, kao i međugradski železnički i drumski saobraćaj, a od 8. maja i javni prevoz u Beogradu i Nišu, uz poštavanje svih mera zaštite, kao i bez upotrebe klime.

Foto: Pixabay.com

Od pre nekoliko dana otvoreni su parkovi i šetališta, dok će tržni centri svoja vrata otvoriti 8. maja.

Vrtići će početi sa radom 11. maja, kao i produženi boravak u školama. Avioprevoz se obnavlja od 18. maja.

Do ukidanja vanrednog stanja, što će najverovatnije biti u četvrtak, na snazi ostaje svakodnevni policijski čas od 18 sati do 5 ujutro.

Restorani i kafići mogu da počnu sa radom, s tim što će na otvorenom prostoru u baštama biti potrebno držati socijalnu distancu i koristiti zaštitna sredstva, a u zatvorenom prostoru na isti način, uz poštovanje ostalih mera koje su i do sada važile za bilo koji zatvoreni prostor.

Foto: Pixabay.com

Nadležni za zeležnički prevoz putnika su spremni i, kako kažu, preduzeli su sve mere dodatne zaštite, kako putnika, tako i voznopratnog osoblja.

Pripreme su podrazumevale dodatno čišćenje vozova i dezinfekciju podova, metalnih i staklenih površina, odnosno svih površina sa kojima putnici dolaze u kontakt prilikom putovanja, kao i dodatne pripreme voznih sredstava u pogledu vidnog obeležavanja i definisanja pravila kretanja putnika kroz voz, kao i pravila prilikom ulaska i izlaska putnika.

Foto: Tanjug

Javni prevoz u Beogradu krenuće nešto kasnije, u petak, 8. maja, i odvijaće se po fazama, od kojih prva podrazumeva da će se prevoziti isključivo zaposleni, a propisano je ukupno oko 20 pravila o ponašanju putnika.

U naredni ponedeljak, 11. maja, treba da počnu sa radom i vrtići i moraće da se poštuju propisanih 35 mera, a roditelji će, ukoliko ne budu imali zaštitnu opremu kada dovode decu u vrtić, zajedno sa decom biti vraćeni kućama.

Nakon prvomajskih praznika većina preduzeća u Srbiji koja su zbog korone „pauzirala“ sa proizvodnjom, nastavlja da radi pa će se u narednim danima i nedeljama u fabričkim halama povećavati broj radnika.

Nakon nedavnog relaksiranja mera, oko 400 kompanija ponovo je pocelo da radi, na posao u ta preduzeća se vratilo do 1. maja oko 42.000 radnika, a na svom radnom mestu je i dve trećine preduzetnika u Srbiji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...