Akvizicija vredna milijardu dolara

Akcionari Rovia prihvataju ponudu japanske kompanije Sega

Lifestyle

10.8.2023 15:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Akcionari Rovia prihvataju ponudu japanske kompanije Sega Akcionari Rovia prihvataju ponudu japanske kompanije Sega
Akcionari finske kompanije Rovio, koja je tvorac franšize Angry Birds, na korak su da prihvate  ponudu japanske kompanije Sega. Rovio je u saopštenju naveo... Akcionari Rovia prihvataju ponudu japanske kompanije Sega

Akcionari finske kompanije Rovio, koja je tvorac franšize Angry Birds, na korak su da prihvate  ponudu japanske kompanije Sega.

Rovio je u saopštenju naveo da je 96,3 odsto njegovih akcionara prihvatilo ponudu, koja procenjuje kompaniju na više od 700 miliona evra ( milijardu dolara). „Pošto su ispunjeni minimalni uslovi za prihvatanje i svi drugi uslovi za realizaciju prodaje, ponuđač će zaključiti dogovor u skladu sa njegovim uslovima i odredbama“, saopštio je Rovio, a prenosi francuska novinska agencija AFP.

Sporazum označava kraj nezavisnosti finske industrije igrica za mobilne telefone, koja je stupila na scenu kada je Rovio lansirao svoje „ljute ptice” pre više od decenije.

Akvizicija je deo Seginog „dugoročnog cilja“ da se širi na tržište igrica za mobilne, rekao je izvršni direktor Sege Haruki Satomi kada je ugovor objavljen u aprilu.

Angry Birds je postala jedna od najuspešnijih igara za mobilni telefon, nakon što je objavljena 2009. godine, sa smešnim pticama koje se zaleću da bi srušile armije zelenih svinja.

Godine 2016. film „Angry Birds“, u produkciji kompanije Sony, postigao je ogroman uspeh, zaradivši 350 miliona dolara širom sveta.

Rovio, takođe, upravlja zabavnim parkovima Angry Birds u nekoliko zemalja i nadgleda objavljivanje dečjih knjiga, koje su prevedene na preko 10 jezika.

Kompanija, koja zapošljava preko 500 ljudi, u 2022. godini zabeležila prihod od 317,7 miliona evra, uz korigovanu neto dobit od 31,4 miliona evra.

Sega, glavni proizvođač video-igrica 80-ih i 90-ih, ostala je u senci konkurenata Nintendo i Sony PlayStation.

Dogovor je jedna od nekoliko nedavnih akvizicija visokog profila u sektoru igara. U pitanju je borba za deo industrije vredne stotine milijardi američkih dolara.

  • AJA

    17.8.2023 #1 Author

    Zbog ove igrice Angry birds nisam nocima spavala😂😂😂😂

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...