Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
francusko-ruski problemi oko imena čuvenog penušavog vina

Champagne ili Šampanjskoje?

LifestyleZanimljivosti

6.7.2021 16:01 Autor: Miljan Paunović 1

Champagne ili Šampanjskoje? Champagne ili Šampanjskoje?
Francuski ministar poljoprivrede Žilijen Denormandi (Julien Denormandie) izjavio je u utorak da se naziv “šampanjac“ može koristiti samo za penušava vina proizvedena u istoimenom regionu... Champagne ili Šampanjskoje?

Francuski ministar poljoprivrede Žilijen Denormandi (Julien Denormandie) izjavio je u utorak da se naziv “šampanjac“ može koristiti samo za penušava vina proizvedena u istoimenom regionu u Francuskoj, iako druge države s vremena na vreme pokušavaju da polažu pravo na taj naziv kao da je njihov, prenosi Reuters.

Denormandi je reagovao na vest da je Rusija u petak donela zakon kojim se od stranih proizvođača penušavih vina zahteva da svoj proizvod kao takav opisuju na poleđini boce, a ne i na prednjoj strani, dok u se u Rusiji naziv može, pisati na njihovom pismu.

Denormandi je objasnio da reč šampanjac potiče iz čuvene francuske provincije gde se ovo penušavo vino proizvodi, te da mora imati autentično ime.

Proizvođači ruskog vina „šampanjskoje“ mogu koristiti i dalje samo ovaj naziv.

Na celu ovu situaciju reagovali su i proizvođači iz provincije Šampanj, kojima je neshvatljivo da se ime ovog čuvenog pića piše drugačije od onog koje je u originalu.

  • Anna

    7.7.2021 #1 Author

    Naravno, Rusi koji teraju inat celom svetu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...