POČINJE FILMSKI FESTIVAL U VENECIJI Čuvena smotra održava se bez prisustva publike

KulturaLifestyleZanimljivosti

30.8.2020 14:53 Izmenjeno: 11:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

POČINJE FILMSKI FESTIVAL U VENECIJI Čuvena smotra održava se bez prisustva publike POČINJE FILMSKI FESTIVAL U VENECIJI Čuvena smotra održava se bez prisustva publike
Iako su ove godine otkazani najznačajniji filmski festivali u svetu zbog pandemije, čuvena smotra u Veneciji ipak se održava. Filmski festival u Veneciji počinje... POČINJE FILMSKI FESTIVAL U VENECIJI Čuvena smotra održava se bez prisustva publike

Iako su ove godine otkazani najznačajniji filmski festivali u svetu zbog pandemije, čuvena smotra u Veneciji ipak se održava.

Filmski festival u Veneciji počinje u sredu, 2. septembra i trajaće deset dana.

Uprkos tome što manifestacija na Mostri uobičajeno okuplja veliki broj glumaca i posetilaca, ove godine održava se u izmenjenom obliku, zbog pandemije korona virusa.

Ovogodišnjem festivalu prisustvovaće mali broj novinara i glumaca, uglavnom iz Evrope, dok publike neće biti, ali je zato za sve ljubitelje filma omogućena online poseta.

Foto:Pexels.com

U trci za glavnu festivalsku nagradu, Zlatnog lava, ove godine će se takmičiti 18 filmova, od kojih su četiri italijanska.

Italijanski film „Lači“, koji potpisuje reditelj Danijele Luketi (Daniele Lucetti) biće prikazan na otvaranju festivala. Tokom trajanja manifestacije, biće prikazano 60 dugometražnih i 15 kratkometražnih filmova, saopštili su organizatori.

Žirijem predsedava australijska glumica Kejt Blančet (Cate Blanchett), a među članovima žirija, koji odlučuje o nagradama su i francuska glumica Lidivin Sanije (Ludivine Sagnier), američki glumac Met Dilon (Matt Dillon), reditelji Kristijan Pecold (Crhistian Petzold) i Kristi Puju (Cristi Puiu).

Zlatnog lava za životno delo dobiće britanska glumica Tilda Svinton (Tilda Swinton), kao i rediteljka iz Hongkonga An Hui (Ann Hui).

Podsetimo, u ovoj zemlji se proteklih dana povećava broj novoobolelih od korone. Italija je, inače, jedna od zemalja najteže pogođenih pandemijom, i po broju smrtnih slučajeva nalazi se na drugom mestu u Evropi, iza Velike Britanije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...