optimizam jača u auto-industriji

Rast evropskog tržišta automobila za 21 odsto na godišnjem nivou

AutomobiliLifestyle

20.9.2023 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast evropskog tržišta automobila za 21 odsto na godišnjem nivou Rast evropskog tržišta automobila za 21 odsto na godišnjem nivou
Evropsko tržište putničkih automobila je u avgustu poraslo za 21 odsto na godišnjem nivou, što je 13. mesec rasta uzastopno, pokazao je izveštaj industrijske... Rast evropskog tržišta automobila za 21 odsto na godišnjem nivou

Evropsko tržište putničkih automobila je u avgustu poraslo za 21 odsto na godišnjem nivou, što je 13. mesec rasta uzastopno, pokazao je izveštaj industrijske grupe u sredu.

Broj registrovanih novih putničkih automobila u Evropskoj uniji u avgustu iznosio je 787.626 jedinica, navodi se u saopštenju Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

„Uprkos tome što je avgust obično lošiji mesec za prodaju automobila, dvocifreni dobici ukazuju na to da se tržište EU oporavlja od prošlogodišnjeg nedostatka komponenti“, naglašeno je u izveštaju, prenela je Anadolu Agency.

Većina tržišta je zabeležila dvocifrene procentualne dobitke, uključujući tri najveća: Nemačku (37,3 odsto), Francusku (24,3 odsto) i Italiju (11,9 odsto).

Tržišni udeo automobila na baterije je po prvi put premašio 20 odsto, prestigavši kola sa dizel motorima po drugi put ove godine, čime su postali treći najpopularniji izbor za kupce novih automobila.

Registracije električnih automobila u EU su skočile za 118,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, to jest na 165.165 jedinica u avgustu.

Hibridno-električni automobili su zadržali svoju poziciju drugog izbora kupaca, sa 24 odsto tržišnog udela. Među ovim vozilima, automobili na gas su i dalje najpopularniji izbor, iako je njihov tržišni udeo pao sa 38,7 odsto u avgustu 2022. na 32,7 procenata ovog avgusta.

U periodu januar-avgust, registracija novih automobila u 27-članom bloku je značajno porasla, za 17,9 odsto, dostigavši 7,1 milion jedinica.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...