preuzimanje u vrednosti od 20 milijardi dolara propalo zbog pritiska regulatora

Adobe odustao od kupovine Figme

InvesticijeNovacPoslovanjeSvet

19.12.2023 10:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Adobe odustao od kupovine Figme Adobe odustao od kupovine Figme
Adobe je odustao je od kupovine startap kompanije Figma po ceni od 20 milijardi dolara nakon sukoba sa regulatorima u Evropi i Velikoj Britaniji.... Adobe odustao od kupovine Figme

Adobe je odustao je od kupovine startap kompanije Figma po ceni od 20 milijardi dolara nakon sukoba sa regulatorima u Evropi i Velikoj Britaniji.

Poznata američka IT kompanija će morati da plati Figmi naknadu za raskid ugovora, u vrednosti od milijardu dolara. Menadžmenti dve kompanije saopštili su da “nisu videli jasan put” za dobijanje regulatornih odobrenja od Evropske komisije i Uprave za konkurenciju i tržišta Ujedinjenog Kraljevstva.

Adobe, godinama dominantna sila u proizvodnji softvera za kreativnu industriju, kao što su Photoshop i Illustrator, najavio je kupovinu Figme u septembru 2022.

Ova akvizicija, koja bi bila jedno od najvećih preuzimanja privatnog proizvođača softvera ikada, bila je velika opklada da će se kreativniji poslovi sve više obavljati na internetu, tržištu koje je Figma brzo zauzela. Iako je Adobe predstavio jeftinije, modernizovane proizvode za tu publiku, većina njegove ponude su i dalje desktop programi namenjeni stručnjacima.

Ali regulatori u više jurisdikcija rekli su da je dogovor još jedan primer da je tehnološki lider ugušio konkurenta u nastajanju. Britanski regulatori su predložili drastične pravne lekove za poništavanje dogovora, što je Adobe odbio. Američki regulatori su, u međuvremenu, pripremali tužbu za blokiranje kupovine ranije ove godine.

Obe kompanije se „u potpunosti ne slažu sa nedavnim regulatornim nalazima, ali verujemo da je u našem najboljem interesu da krenemo dalje nezavisno“, rekao je izvršni direktor Adobe-a Šantanu Narajen (Shantanu Naraien) u izjavi. Akcije Adobe-a su u ponedeljak porasle za 2,2 odsto u Njujorku.

„Nema Figme, nema problema“, bio je naslov beleške Evercore ISI analitičara Kirka Materna. Adobe je sada u mnogo jačoj poziciji nego kada je najavljen ugovor zbog ulaganja u generativnu veštačku inteligenciju, rekao je Matern, a odustajanje od ugovora oslobađa gotovinu za otkup akcija.

Anurag Rana, analitičar Bloomberg Intelligence-a, rekao je da ukidanje „ne menja dominantnu poziciju Adobe-a na tržištu kreativnog softvera“. Zbog nedavnog porasta akcija kompanije Adobe, ukupna cena posla bi bila bliža 26,5 milijardi dolara.

  • MASVIDAL

    24.12.2023 #1 Author

    Nista ne menja to, Adobe i dalje ostaje jaka firma, i poznata.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...