Za listiranje bliskoistočnog operatora za KFC i Pizza Hut restorane potrebno 1,8 milijardi dolara

Akcijama kompanije Americana od decembra će se trgovati na dve berze

BerzaNovacSvet

14.11.2022 09:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Akcijama kompanije Americana od decembra će se trgovati na dve berze Akcijama kompanije Americana od decembra će se trgovati na dve berze
Investicioni fond Saudijske Arabije i biznismen iz Dubaija Muhamed Alabar (Mohamed Alabbar) planiraju da prikupe 1,8 milijardi dolara za dvostruko listiranje bliskoistočnog operatora za... Akcijama kompanije Americana od decembra će se trgovati na dve berze

Investicioni fond Saudijske Arabije i biznismen iz Dubaija Muhamed Alabar (Mohamed Alabbar) planiraju da prikupe 1,8 milijardi dolara za dvostruko listiranje bliskoistočnog operatora za KFC i Pizza Hut restorane.

Javni investicioni fond i Alabar prodaju 2,53 milijarde akcija kompanije Americana Restaurants International u Rijadu i Abu Dabiju po ceni od 2,55 rijala (0,68 dolara) do 2,68 rijala (0,71 dolar), navodi se u saopštenju.

To bi mogla biti najveća inicijalna javna ponuda (IPO) u Saudijskoj Arabiji ove godine, a Americana bi tako dostigla vrednost od šest milijardi dolara, piše Bloomberg.

Kompanija će biti prva koja je listirana i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u Saudijskoj Arabiji, u kojoj je berza Tadawul godinama podsticala firme na dvostruko listiranje.

Potezi kompanije se sada pomno prate jer njeno listiranje predstavlja podsticaj i za druge regionalne biznise kojima je u planu listiranje akcija na dve berze.

IPO kompanije Americana je najnovije u nizu listiranja na Bliskom istoku. Ono je jedna od retkih svetlih tačaka kada su u pitanju listiranja na globalnom nivou, uzimajući u obzir da su prihodi od IPO znatno niži u odnosu na prethodnu godinu zbog visoke inflacije i agresivne monetarne politike centralnih banaka. Listiranja u ovom regionu čine skoro polovinu IPO koje su ove godine sprovedene u Evropi, Bliskom istoku i Africi.

Period za slanje ponuda za kompaniju Americana za maloprodajne investitore u UAE i Saudijskoj Arabiji trajaće od 14. do 21. novembra, a za institucionalne investitore do 22. novembra. Očekuje se da će konačna ponuda biti saopštena 23. novembra, te da će trgovanje na obe berze početi 6. decembra.

Udruženi koordinatori za ovo listiranje su First Abu Dhabi Bank PJSC, Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley i SNB Capital, a predvodiće ga HSBC Holdings Plc i EFG Hermes.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.