Isplata 12. juna

Akcionarima Sava Re dividende od 1,75 evra

BerzaNovac

28.5.2024 08:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Akcionarima Sava Re dividende od 1,75 evra Akcionarima Sava Re dividende od 1,75 evra
Akcionari Sava Re odobrili su na poslednjoj skupštini predlog uprave i nadzornog odbora da ovo preduzeće isplati dividendu u ovoj godini u iznosu od... Akcionarima Sava Re dividende od 1,75 evra

Akcionari Sava Re odobrili su na poslednjoj skupštini predlog uprave i nadzornog odbora da ovo preduzeće isplati dividendu u ovoj godini u iznosu od 1,75 evra bruto po akciji.

To je 15 centi ili 9,4 odsto više nego prošle godine. Isplata je zakazana za 12. jun.

Bilansna dobit na dan 31. decembra 2023. godine iznosila je 57,5 miliona evra. Od toga će Sava Re izdvojiti ukupno 27,1 milion evra za isplatu dividende, dok će preostalih 30,4 miliona evra ostati neraspoređeno, objavila je kompanija putem sajta Ljubljanske berze, piše Seebiz.

Akcionari su Davoru Ivanu Gjivoju, članu Nadzornog odbora i predstavniku akcionara, dodelili novi četvorogodišnji mandat na toj funkciji, koji počinje 9. marta 2025. godine. Takođe, deoničari su obavešteni i da je mandat članstva u nadzornom odboru istekao prošlog juna predstavnicima radnika Andreju Gorazdu Kunsteku i Editi Rituper, a da u novom četvorogodišnjem mandatu interese radnika među nadzornicima zastupa Edita Rituper i Blaž Garbajs.

Akcionari su se upoznali sa izveštajem za 2023. godinu i dali pravo na raspuštanje upravnom i nadzornom odboru za prethodnu godinu.

Osiguravajuća grupa Sava je u 2023. poslovala uspešno i bolje od planiranog, uprkos izuzetnim nepovoljnim događajima u Sloveniji, i ostvarila neto dobit od 64,7 miliona evra, što je 37,8 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Obim poslovanja povećan je za 14,4 odsto na 910,1 milion evra.

Rastu obima poslovanja najviše je doprinela bruto premija neživotnih osiguranja, koja je na domaćem tržištu porasla za 19,5 odsto, a na inostranom za 21,7 odsto. Rast je ostvaren i kod životnog osiguranja, za 7,5 odsto na domaćem i 13,6 odsto na inostranom tržištu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...