Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Američki investicioni fond ustuknuo pred merama Pekinga

Ark Invest dramatično smanjio ulaganja u kineske kompanije

BerzaBiznisInvesticijeNovac

9.9.2021 13:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ark Invest dramatično smanjio ulaganja u kineske kompanije Ark Invest dramatično smanjio ulaganja u kineske kompanije
Izvršna direktorka američkog investicionog fonda Ark Invest, Keti Vud (Cathi Wood) rekla je da je “dramatično“ smanjila ulaganja u akcije kineskih kompanija kao rezultat... Ark Invest dramatično smanjio ulaganja u kineske kompanije

Izvršna direktorka američkog investicionog fonda Ark Invest, Keti Vud (Cathi Wood) rekla je da je “dramatično“ smanjila ulaganja u akcije kineskih kompanija kao rezultat represivnih mera Pekinga prema velikom biznisu, kao i da se sada fokusira na kineske kompanije koje traže vladinu pomoć. Prema njenim rečima klima za ulaganja u Kini znatno se razlikuje od one na početku godine.

“Nismo eliminisali svoje pozicije, ali smo dramatično smanjili pozicioniranje i neka naša vlasništva u Kini, koja su postala gubitnici. Zamenili smo ih kompanijama za koje znamo da se udvaraju vladi podržavajući “zajednički prosperitet“, navela je Vud, prenosi Business Insider, pozivajući se na Financial Times.

Vlada kineskog predsednika Si Đinpinga pojačala je ove godine kontrolu nad velikim domaćim preduzećima, fokusirajući se na jednakost i preraspodelu u okviru politike “zajedničkog prosperiteta“. Ark Invest, koji je osnovala i vodi Keti Vud, sve više ulaže u kompanije poput JD Logistics i platforme za e-trgovinu Pinduoduo, koje pokušavaju da ostanu na liniji vladine politike.

Ark Invest saopštio je da JD Logistics, koji je deo giganta e-trgovine JD.com gradi infrastrukturu u Kini po niskim maržama, kao i da je fond uvećao svoj udeo u matičnoj kompaniji krajem avgusta. Pinduoduo ulaže velika sredstva u namirnice i lance snabdevanja hranom, kako bi pomogao vladi.

Kineski regulatori pozvali su u četvrtak kompanije za igre na sreću, uključujući Tencent, tražeći od njih da se manje fokusiraju na profit. Vlasti su takođe u julu pokrenule istragu protiv aplikacije za prevoz Didi Chuxing, samo nekoliko dana nakon što je kompanija izašla na berzu u Njujorku, gde je prikupila više od četiri milijarde dolara investicija. Vrednost akcija Didija pala je od tada za više od 40 odsto.

Ova reakcija kineskih vlasti obeshrabrila je investitore od ulaganja u akcije tamošnjih kompanija, a akcije Tencenta pale su za više od osam odsto na berzi u Hong Kongu, dok je Nasdaq Golden Dragon Index, za kineske akcije koje se kotiraju u SAD izgubio više od 30 procenata vrednosti. Vud, koja je postala poznata 2020. godine kada je usmerila velika sredstva u tehnološke kompanije, navela je da Ark Invest neće odustati od Kine, kao i da očekuje da će Peking preispitati svoje regulatorne propise.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...